Core Values Index

Kernwaarden

Wanneer door een actie een negatieve emotie of zelfs angst ontstaat, dan leren we om over te schakelen naar een andere waarde zodat we ons geaccepteerd en veilig blijven voelen. Dit verandert niets aan wie we in de kern zijn. Het verandert wel onze bereidheid om te leven dicht bij de waarden die we in onze aangeboren kern hebben.

Dit proces maakt dat je als mens steeds verder af kan komen te staan van wie je in de kern eigenlijk bent. Het kan er ook voor zorgen dat je keuzes maakt die op dat moment logisch lijken, maar eigenlijk niet passen bij wie jij in de kern bent, met alle gevolgen van dien.

Hoe groter de afstand wordt tussen dat wat je doet en wie je van nature bent, hoe meer energie je moet geven om te doen wat je hebt te doen. Als dit te lang doorgaat, vraag je teveel van jezelf met het risico van uitputting tot gevolg. Door te weten wie je  bent en waar jouw kernwaarden liggen, kan je de keuzes maken die passen bij waar jouw energie zit. Het resultaat? Je weet hoe je je taken zo kunt doen, dat ze je geen energie kosten maar juist energie geven.

Wat is de Core Values Index (CVI)?

Wat is de Core Values Index (CVI)?

In de wereld van persoonlijke en professionele ontwikkeling zijn er talloze tests en assessments die je helpen bij het ontdekken van wie je bent en wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn. Een van deze tests is de Core Values Index (CVI). Met behulp van de CVI heb ik al veel (kandidaat-)notarissen mogen helpen met het leren kennen van hun kracht of juist hun ontwikkelpunten. Maar wat is de Core Values Index precies en hoe kan het jou helpen je leven en carrière te verbeteren? Ik leg het je graag uit.

Jij bent zeker een Borger?

Jij bent zeker een Borger?

“Jij bent zeker een Borger: je bent zo goed in dingen uitzoeken en structuur aanbrengen.”

Mijn coachee kijkt me vrolijk aan, tevreden dat hij de link zo snel heeft kunnen leggen.

Ik grinnik. Ik heb hem net uitgelegd hoe de Core Values Index (CVI) in elkaar zit en wat de talenten en energiegevers zijn van de vier hoofdtypes.

Ik vind er niks meer aan zo

Ik vind er niks meer aan zo

Vandaag is een van mijn interimdagen. Ik zit achter mijn bureau bij één van mijn opdrachtgevers. Voor mij een stapel rode dossiers: boedels die moeten worden afgewikkeld. Even een pauzemoment: ik loop naar de keuken om een kop thee te pakken. In de keuken staat één van de kandidaat-notarissen tegen het aanrecht geleund. Ze staart naar buiten. Een traan rolt over haar wang.

“Hey… Wat is er aan de hand?”

Ze draait haar hoofd naar mij toe en veegt snel de traan van haar wang.

Oplossen

Oplossen

Als kandidaat-notaris èn coach zit ik aan beide kanten van het bureau. Dat zorgt ervoor dat ik van alles meemaak en verschillende situaties goed begrijp. Zo is de meeting die ik hieronder beschrijf, me altijd bijgebleven. Op het moment dat we vast dreigden te lopen, trok ik de CVI-kaart. Ik wist namelijk dat er iemand in de groep was die het schip weer vlot kon trekken. In dit artikel leg ik je uit hoe CVI jouw werk als (kandidaat-)notaris makkelijker maakt. 

Ervaringen

Recent heb ik de CVI test via Madelon gemaakt. Deze test heeft mij veel gebracht, namelijk de stevigheid en duidelijkheid die ik zocht in mijn weg van persoonlijke ontwikkeling. Dat wat ik stiekem al van mezelf wist, kwam hierin alsnog (concreet) naar voren. Het heeft met name voor veel duidelijkheid gezorgd.

Na de test heb ik de uitslag met Madelon besproken en daarin kon ik al mijn vragen kwijt. Madelon nam ook echt de tijd voor me. Zij heeft mij daarin fijn begeleid en tips gegeven. Sindsdien ervaar ik veel meer rust en zijn vele twijfels verdwenen. Het was ook erg prettig hoe Madelon meedacht over een onderwerp waarin ik nog meer successen kon behalen door middel van een andere aanpak. Daarmee heeft zij mij absoluut op weg geholpen! Zij voelt heel goed aan hoe zij dat moet doen.

Niet alleen het maken van de cvi is een aanrader voor degenen die zijn/haar kernwaarden helder wil hebben. Ook de prettige begeleiding van Madelon hierbij kan ik zeker aanbevelen! 

Diane
jurist

Als ik mijn persoonlijke cvi-rapport lees en herlees, val ik van de ene verbazing in de andere. Ik herken mezelf in zo’n beetje alles wat er staat: mijn kernwaarden, waar ik wél energie van krijg en waarvan niet! Ik snap waarom ik, zelfs tijdens een dreigende burn-out, sommige klussen tóch met gemak en plezier kon afronden. En waarom een project met die ene collega per definitie altijd soepeler verliep dan met die andere. Maar ook waarom ik soms zo doordraaf en waarom anderen mij koppig noemen … De verklaring staat hier gewoon zwart op wit! Ik vind het intrigerend.

Andere testen vertellen je hoe intelligent je bent, welke talenten en interesses je hebt en welke beroepen daar bij passen. Maar een cvi-analyse en het bijbehorende persoonlijke gesprek bieden een totaal andere invalshoek. Als je jezelf beter wilt begrijpen, is dit een echte aanrader!

Thanks, Madelon.

Gerrita Otten
coach

Ja hoor daar gaan we weer, opnieuw een test over mijn positieve en negatieve punten. Wat kan je anders doen, wat is beter… dat weet ik toch allemaal al en wat is er eigenlijk van waar… Ach ja, zo nieuwsgierig als ik ben, ga ik in op de uitnodiging van Madelon om deel te nemen aan de CVI test.

Veelal makkelijke en leuke vragen. Ik hoef zelf niet al te diep na te denken, maar kan steeds kiezen uit korte en duidelijke antwoorden. Toch zitten er enkele pittige vragen tussen en vind ik het fijn dat bij iedere vraag uitleg wordt aangeboden.

En dan is daar de uitslag. Geen veroordelende teksten, geen dwingende hokjes maar een overzichtelijke uitleg over mijn (minder) sterke eigenschappen en hoe deze in te zetten ten gunste van mezelf. Later in het fijne gesprek met Madelon op een eveneens prettige locatie vallen nog meer kwartjes. ‘Ahaa’ en ‘ojaaa’ wisselen elkaar af. Ik ga naar huis met zeer nuttige informatie en gedurende de week die daarop volgt, wordt me nog meer duidelijk over het hoe en waarom.

Amanda van den Hurk
rouwbegeleider / notarieel medewerker

Een CVI-analyse is een ingrediënt van een coachtraject. Wil je geen coachtraject volgen maar ben je wel heel nieuwsgierig naar jouw CVI? 
Dan is de online training CVI: sleutel tot jouw energie wellicht iets voor jou. Via onderstaande button vind je alle informatie over de training én de mogelijkheden.