Coachtraject

“Een coachtraject… dat is vast allemaal zweverig gedoe, veel gepraat en nul actie.”

Dat is wat ik dacht toen ik het plezier in mijn werk totaal kwijt was en niet wist wat ik wél wilde. Ik had bij een aantal coaches gelezen wat ze dan deden, maar echt concreet werd het niet. Ik las nergens checklists met wat dan het resultaat zou zijn van coaching.

Ik ga je die checklist ook niet geven. Waarom niet? Omdat geen enkel coachtraject hetzelfde is, zoals geen enkel mens en dus ook geen enkele juridische professional hetzelfde is.

Het aangaan van een coachtraject vraagt om een sprong in het diepe. Het lef en de moed om naar jezelf in de spiegel te durven kijken, te kijken naar je eigen gedrag en gedachten om zo de sleutel te vinden waardoor jij de deur kan openen naar het (terug)vinden van je werkplezier.

In een voor jou op maat samengesteld traject gaan we op zoek naar die sleutel. Er zijn een paar ingrediënten die in elk traject terugkomen. Zo starten we met het in kaart brengen van jouw specifieke hulpvraag (de coachvraag). Ik gebruik diverse coachinstrumenten, waarbij het systemisch werk een vaak terugkerend instrument en dus ingrediënt is. Het derde ingrediënt is de Core Values Index. Een instrument waardoor je op een andere manier naar jouw talenten en kwaliteiten leert kijken en ook inzicht krijgt in de uitdagingen die die talenten en kwaliteiten met zich meebrengen.

Nieuwsgierig geworden naar wat een coachtraject jou kan brengen? Neem dan contact met me op!

IS COACHING IETS VOOR JOU?

Grote stapels dossiers op je bureau, deadlines die gevaarlijk dichtbij komen, collega’s en cliënten die je hulp nodig hebben: de hectiek waar je als jurist (advocaat, (kandidaat-)notaris of fiscalist) vaak dagelijks mee te maken krijgt. Stel jij jezelf in die hectiek weleens een (of meer) van de volgende vragen:

  • Vind ik mijn werk nog wel leuk?
  • Past het kantoor waar ik werk nog wel bij mij?
  • Hoe kan ik omgaan met die (hoge) werkdruk, die hectiek?
  • Hoe kan ik op een bij mij passende manier mijn grenzen aangeven?
  • Waar liggen mijn grenzen eigenlijk?

Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die de juridische professionals die ik coach zichzelf (en mij) stellen. Voor mij gaan deze vragen over menselijk meesterschap: jouw ontwikkeling als mens, de ontwikkeling van vaardigheden die jou helpen als professional. Menselijk meesterschap gaat over plezier in plaats van stress, grenzen aangeven in plaats van over grenzen heen (laten) gaan en fouten mogen maken in plaats van weggestreept worden met een rode pen.

Ervaringen van coachees

Toen ik net ondernemer werd en voor de tweede keer moeder was het lastig om balans te vinden tussen werk en privé.

Ik heb toen contact gezocht met Madelon, die ik al eens op een vergadering had ontmoet. Omdat ze zelf kandidaat-notaris is, kostte het heel weinig moeite haar mee te nemen in mijn belevingswereld.

We hebben een aantal hele fijne coachsessies gehad, waarin allerlei persoonlijke en werk gerelateerde onderwerpen voorbij kwamen. Ik vond de mix van theorie en praktijk erg fijn. Ik heb nog elke dag veel plezier en profijt van de geleerde lessen.

Anne
notaris

Madelon is een heel positieve en open coach.

Mijn coaching traject bij haar begon met een Core Values Index Test. De uitslag daarvan gaf een duidelijk en verrassend specifiek beeld van karaktereigenschappen en hoe deze doorwerken in de strategieën die je kiest in conflicten. Met deze kennis werd het eenvoudiger om de reacties van mezelf en anderen te begrijpen en daarop te sturen.

Vervolgens hebben we gekeken naar triggers en chillers bij het werken in de juridische praktijk. Met de triggers en chillers, aangevuld met ontspanningsoefeningen, kon ik meer rust brengen in mijn dagelijks werk. Dat werkt prettiger èn het levert betere beslissingen op.

Als laatste hebben we gewerkt aan een methode om conflicten of lastige situaties van meerdere kanten te bekijken. Dat gaat niet enkel over de invalshoek van de partijen, maar ook over gevoel en intuïtie zonder dat het zweverig wordt.

De coaching haalde me op een prettige manier uit mijn comfortzone, zodat ik met nieuwe inzichten verder kan werken aan mezelf.

Joris
Bedrijfsjurist