Publicaties

Artikel – februari 2024

Vierdaagse werkweek: doodnormaal?

Vierdaagse werkweek: doodnormaal?

NotariaatMagazine 2024-1 – februari 2024

Het werk van een notaris moet in vier dagen kunnen. Hoe denken (kandidaat-)notarissen van verschillende generaties hierover? Is de taakopvatting achterhaald dat je als notaris 24/7 beschikbaar moet zijn?

Blog – 20 april 2022

Een telefoontje van een boze cliënt

Een telefoontje van een boze cliënt

NotariaatNieuws – 20 april 2022

U zorgt maar dat het op tijd klaar is, kan me niet schelen hoe!”

Ik leg de telefoon neer en blijf even roerloos zitten aan mijn bureau. Een bruusk einde van een telefoongesprek met een cliënt.

Blog – 21 februari 2022

Persoonlijke communicatie

Persoonlijke communicatie

NotariaatNieuws – 21 februari 2022

Dinsdagmiddag. Op het programma staat een bespreking over een verklaring van erfrecht. De bespreking wordt gedaan door een collega. Ik ben toehoorder. We hebben evenveel ervaring en willen graag van elkaar leren. We zijn benieuwd hoe de ander diverse soorten besprekingen aanpakt. Vandaag is het mijn beurt om van haar te leren.

Interview – 5 juli 2021

Parttime werken als je geen kinderen hebt: is dat erg?

Parttime werken als je geen kinderen hebt: is dat erg?

Intermediair – 5 juli 2021

Balanstrutjes, deeltijdprinsesjes: op parttime werkende vrouwen – zeker die zonder kinderen – wordt nogal eens neergekeken. En als man word je al helemaal geacht fulltime de kost te verdienen. Maar wat is er mis met deeltijd werken, als je daar gelukkiger van wordt?

Interview – 31 juli 2020

Balanceren tussen werk & privé

Balanceren tussen werk & privé

NPO Radio 1 Stax & Toine – 31 juli 2020

In gesprek met correspondent Roos Oosterbaan in het programma Stax & Toine op NPO Radio 1 over de balans tussen werk & privé, mijn keuzes daarin en de reacties op die keuzes. Ook neuropsycholoog Mark Tigchelaar en hoogleraar economie Janneke Plantenga delen hun visie.

Column – 11 juni 2020

“Pff, dat is saai, de hele dag met je hoofd in zo’n wetboek zitten!”

“Pff, dat is saai, de hele dag met je hoofd in zo’n wetboek zitten!”

Notariaat Nieuws – 11 juni 2020

Een uitspraak die ik regelmatig hoor als ik vertel dat ik -naast mijn eigen coachpraktijk- werkzaam ben als kandidaat-notaris.

 “Waarom denk je dat?” is meestal mijn reactie. Uit het daaropvolgende gesprek blijkt dat de indruk leeft dat het werk van een jurist heel erg binnen vaste kaders uitgevoerd moet worden, dat er weinig ruimte is voor de mens, voor creativiteit en ‘anders denken’.

Uitzending – 7 januari 2020

“Er rust een taboe op minder werken.”

Lonneke koos voor een verkorte werkweek: ‘Er rust een taboe op minder werken’

EditieNL – 7 januari 2020

Het is een plan waar veel mensen slechts van durven dromen: de nieuwe premier van Finland pleit voor werkweken die bestaan uit vier dagen van zes uur. Dat klinkt ideaal, maar zou zoiets in Nederland realistisch zijn?

Uitzending – 4 januari 2020

“Ik wil niet meer dan drie dagen werken.”

‘Ik wil niet meer dan 3 dagen werken, punt’

EenVandaag – 4 januari 2020

Ze is hoogopgeleid, heeft geen kinderen en is jong. Toch werkt Lonneke Backelandt maar 3 dagen per week. Simpelweg omdat ze daar gelukkig van wordt. “Ik ben hierdoor echt een leuker mens geworden.”

Het is één van de discussies waarbij de gemoederen vaak hoog oplopen: het feit dat er in Nederland zoveel vrouwen parttime werken. Vooral omdat er steeds meer economen zijn die stellen dat we ons dit simpelweg niet meer kunnen veroorloven met alle tekorten in de zorg en het onderwijs.

Blog – 20 november 2019

Vind jij je werk serieus leuk?

Vind jij je werk serieus leuk?

Mr. Online – 20 november 2019

Vind jij je werk serieus leuk? Of vind jij je werk vooral serieus en is het niet per definitie leuk? Kortom: hoeveel werkplezier ervaar jij in je rol als jurist?

In de praktijk horen we het vaak. Juristen die op een bepaald punt staan in hun carrière en zich afvragen: is dit het nu? Is dit nu wat ik tot mijn 67 jaar wil blijven doen? Is dit nu waar ik gelukkig van word? Ben ik wel de juiste persoon op de juiste plek?

 

Blog – 24 oktober 2019

Praten mét of over elkaar…?

Praten met of over elkaar…?

Mr. Online – 24 oktober 2019

Wat levert het op om met elkaar te praten in plaats van over elkaar? Waarom zou je stoppen met praten over elkaar? Laat ons je een concrete casus schetsen om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Blog – 13 augustus 2019

Maar hoe dan!?

Maar hoe dan!?

Mr. Online – 13 augustus 2019

Ik was net afgestudeerd, de master Notarieel Recht in the pocket en klaar om de notariële praktijk in te duiken. Op mijn eerste werkdag kreeg ik een dossier om een verklaring van erfrecht op te gaan stellen. De bespreking had eerder die week al plaatsgevonden, tijd om het dossier in behandeling te nemen. Het duurde niet lang of ik voelde me de grootste sukkel die er moest rondlopen in het notariaat.

Gastblog- 1 augustus 2019

Later als ik dood ben…

Later als ik dood ben…

Gastblog Ladylawyer.nl – 1 augustus 2019

Zittend op het strand van Noordwijk aan Zee droom ik over mijn toekomst als ondernemer. Ik droom over waar ik over bijvoorbeeld vijf jaar wil zijn als ondernemer, hoeveel klanten ik dan heb en of ik dan helemaal zelfstandig ben of toch ook nog werkzaam in het notariaat.

Een vraag waar ik liever niet over nadenk op die heerlijke plek, is wat er met mijn bedrijf zou moeten gebeuren als ik overlijd. Voor velen is dit een onderwerp waar ze liever niet over nadenken, laat staan over praten. Toch is het een heel belangrijk onderwerp.

Artikel- 11 juli 2019

KNB doet onderzoek naar burn-out

KNB start onderzoek naar burn-outproblematiek

Mr. Online – 11 juli 2019

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) start een nader onderzoek naar burn-outproblematiek bij notarissen en kandidaat-notarissen. De KNB wil daarbij vooral onderzoeken hoe de beroepsorganisatie haar leden kan helpen burn-outproblemen te herkennen, voorkomen en verminderen. Ook heeft het KNB-bestuur nu een portefeuille burn-outpreventie.

Artikel- 10 juli 2019

Taboe op parttime?

Taboe op parttime? Wat als we er gewoon gelukkiger van worden?

Intermediair – 1o juli 2019

“We lopen het hele jaar het vuur uit de sloffen richting die zalige eindstreep: de zomervakantie. Kan dat niet anders?

Gelukseconoom Martijn Hendriks en happy parttimer Lonneke Backelandt over het effect van parttime werken.”

Blog- 12 juni 2019

Talentenjacht

Talentenjacht

Mr. Online – 12 juni 2019

“… heeft u een bericht gestuurd via LinkedIn.” De afzender is mij onbekend en nieuwsgierig klik ik op de link om het bericht te openen.

“Voor een notariskantoor bij jou in de regio ben ik op zoek naar een kano voor de personen- en familierechtpraktijk. Indien je interesse hebt, neem ik graag telefonisch contact met je op om een en ander toe te lichten.”

Blog- 10 mei 2019

Hoe word je een meester in burn-out?

Hoe word je een meester in burn-out?

Mr. Online – 10 mei 2019

“Vrouwelijke advocaten vallen door burn-out klachten twee keer zo vaak uit als hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit gegevens van verzekeraar Movir, met duizenden verzekerde advocaten marktleider bij arbeidsgeschiktheidsverzekeringen voor vrije beroepen.”

Artikel – 9 april 2019

Vrouwelijke advocaten vaker opgebrand dan mannen

Vrouwelijke advocaten vaker opgebrand dan mannen

Mr. Online – 9 april 2019

“Vrouwelijke advocaten vallen door burn-out klachten twee keer zo vaak uit als hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit gegevens van verzekeraar Movir, met duizenden verzekerde advocaten marktleider bij arbeidsgeschiktheidsverzekeringen voor vrije beroepen.”

Artikel – september 2018

Energiegevers en energienemers

Energiegevers en energienemers

Notariaat Magazine – september 2018

“Je stapt in de auto. Je handen beginnen te trillen. Het zweet drupt van je hoofd af. Buiten is het niet extreem warm en de airco van de auto functioneert prima. Dit overkwam een kandidaat-notaris die in een burn-out terechtkwam. Tijdens het werk, achter het bureau, barstte hij in huilen uit. Gewoon uit het niets. Hij gaf aan dat hij de enorme drukte op het werk in combinatie met zijn privésituatie niet meer trok, maar zijn kantoor deed niks met die signalen.”