Oplossen

Stoelen staan opgesteld in een grote cirkel. Aan één kant een flip-over met post-its en tekeningen. In het midden drie tafeltjes met koffie, thee en een grote schaal met brownies. Chocolade, altijd goed 😉.

De grootste spreekkamer van het kantoor is voor vandaag omgebouwd tot trainingsruimte.

We zitten er lekker in. Onderwerp van gesprek is de werkwijze van de afdeling Onroerend Goed. De notaris neemt het woord: “Op Onroerend Goed hebben we het gevoel dat we de dingen dubbel doen en niet in de juiste volgorde. We willen dit al een tijdje anders, maar we komen er maar niet uit.”

Ik kijk naar de OG’ers. Ik zie een frons, ik hoor een zucht en een derde staart naar de grond. Eén van hen doet een extra duit in het zakje: “We hebben er al zo vaak over vergaderd, maar we blijven in rondjes lopen.”

Een mooi moment om te kijken of we de theorie over de Core Values Index (CVI) van vanochtend al in de praktijk kunnen brengen. “Met wat je nu weet over de CVI: wie zou vanuit zijn of haar profiel in staat zijn om een oplossing te vinden?”

Het blijft even stil.

Dan gaat er aarzelend een hand omhoog van een medewerker Familierecht. “Ik denk dat ik wel kan helpen. Ik weet niet veel van de werkwijze van Onroerend Goed, maar ik ben een Innovator. Wij zijn toch de probleemoplossers?”

Ik knik en lach. “Klopt als een bus.”

Een Innovator is één van de vier hoofdtypes van de CVI. Vanochtend vertelde ik wat de kwaliteiten, energiegevers en conflictstrategieën van ieder type zijn. En ook hoe hun kwaliteiten optimaal kunnen worden benut. Innovators zijn de ‘out-of-the-box’-denkers. Het zijn van nature probleemoplossers, ze zien overal mogelijkheden en houden van een uitdaging. Deze Familierecht-medewerker zal als Innovator zeker kunnen helpen bij het vinden van een oplossing voor haar collega’s.

Ik kijk op mijn lijst. “Waar zitten de andere Innovators?”

Er gaan drie handen omhoog. Geen van hen is werkzaam op de afdeling Onroerend Goed.

De notaris kijkt om zich heen. Er verschijnt een glimlach op haar gezicht. Ze heeft het helemaal begrepen. “Willen jullie mij en de OG’ers helpen om te kijken waar onze werkwijze beter kan?”

“Tuurlijk!”, klinkt het in koor. De frons verdwijnt van de gezichten van de OG’ers. Hun ogen lichten op nu de oplossing nabij is. Ter plekke wordt een brainstormsessie ingepland voor volgende week. Boter bij de vis.

Wil jij weten of je een Innovator bent en wat jij daar dan mee kan? Sluit aan bij het Jaartraject Ontspannen Meesterschap.