Wat is de Core Values Index?

In de wereld van persoonlijke en professionele ontwikkeling zijn er talloze tests en assessments die je helpen bij het ontdekken van wie je bent en wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn. Een van deze tests is de Core Values Index (CVI). Met behulp van de CVI heb ik al veel (kandidaat-)notarissen mogen helpen met het leren kennen van hun kracht of juist hun ontwikkelpunten. Maar wat is de Core Values Index precies en hoe kan het jou helpen je leven en carrière te verbeteren? Ik leg het je graag uit.

Wat is de CVI?

De Core Values Index (CVI) is een psychometrische test die is ontworpen om inzicht te krijgen in jouw diepgewortelde waarden en drijfveren. Het gaat veel verder dan de oppervlakkige eigenschappen. Bij de CVI draait het om de kern van wie je echt bent en het laat je zien waarom je de dingen doet die je doet.

De vier hoofdtypes van de CVI

De CVI meet vier hoofdtypes die iedereen in verschillende mate bezit. Elk type heeft zijn eigen kernwaardes, kwaliteiten en valkuilen. Het gaat om:

  • De Bouwer met als kernwaarde kracht: een bouwer is (daad)krachtig en zo in staat om gestelde doelen te halen. Bouwers zijn snelle beslissers en recht door zee als het gaat om hun communicatie. Mensen met een sterke Bouwerwaarde houden van uitdagingen en leiderschapsrollen.
  • De Borger met als kernwaarde kennis: de borger wordt gedreven door een verlangen naar informatie, begrip en innovatie. Mensen met een hoge kenniswaarde doen het beter in rollen waarin ze complexe problemen kunnen onderzoeken en oplossen.
  • De Verbinder met als kernwaarde liefde: Verbinders storten zich vol overgave en samen met anderen in een taak en enthousiasmeert zo ook anderen. De kernwaarde van de verbinder vertegenwoordigt empathie, zorgzaamheid en verbondenheid. Mensen met een sterke Verbinderswaarde passen juist weer goed in rollen waar menselijke interactie en relaties centraal staan.
  • De Innovator met als kernwaarde wijsheid: Een innovator is vindingrijk en zet haar wijsheid in om oplossingen te bedenken, ze houden van de uitdaging om bestaande processen te verbeteren en nieuwe processen te bedenken.

Waarom is de CVI belangrijk?

Niet iedere kernwaarde is bij iedereen even duidelijk aanwezig. Daarom is het ook zo belangrijk om te ontdekken wat jouw kernwaarden zijn. Zo ben je beter in staat om de taken en werkzaamheden te vinden die bij jou passen.

Het helpt je dus om jezelf beter te begrijpen. Het onthult waarom je bepaalde keuzes maakt en waar je energie van krijgt. Maar ook precies het tegenovergestelde: waar je energie op verliest. Dit kan veel inzicht geven in bijvoorbeeld het vastlopen bij jouw werkzaamheden als (kandidaat)notaris of jurist. Door je kernwaarden te kennen, ben je beter in staat om functies te kiezen die bij jou passen. Dit draagt bij aan een betere loopbaanontwikkeling, maar het zorgt er ook voor dat je veel beter functioneert in jouw rol binnen kantoor.

Daarnaast helpt de CVI ook bij het verbeteren van zowel zakelijke als persoonlijke relaties. Door te weten waar jouw kracht (niet) ligt, kan je de ander beter begrijpen en zelf ook effectiever communiceren. Dit bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat stress vermindert en dat je keuzes maakt die passen bij jouw drijfveer.

Wat is een CVI-test?

Maar hoe ontdek je wat jouw kernwaarden zijn? Dat doe je met behulp van een CVI-test. Het meet de unieke samenstelling van deze waarden bij jou. De uitkomst laat een persoonlijk profiel zien dat aangeeft welke van deze waarden het meest prominent aanwezig zijn in jouw persoonlijkheid. Het unieke aan de CVI-test is dat het niet probeert te meten wat je kunt of hoe je je gedraagt. Het meet waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Het legt de nadruk op de diepgewortelde motivaties en waarden die je acties en keuzes sturen.

Hoe werkt de Core Values Index test?

Op basis van een reeks vragen en keuzes wordt bepaald welke kernwaarden bij jou het sterkst naar voren komen en welke niet. De CVI-test is onderdeel van een uitgebreid coachingsprogramma en niet los aan te vragen. Wel is het mogelijk om de training ‘De CVI: Sleutel Tot Jouw Energie’ te volgen. In vier modules krijg je theorie en opdrachten om alle inzichten uit jouw persoonlijke CVI-key toe te passen in jouw dagelijkse praktijk.

Werkt de CVI-test ook voor mij?

De Core Values Index is een krachtig instrument dat je veel nieuwe inzichten bezorgt op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Merk je dat je vastloopt in het maken van keuzes, heb je moeite met jouw rol als (kandidaat-)notaris of weet je zeker dat je niet jouw volledige potentie benut? Dan is het raadzaam om dit met behulp van de CVI te onderzoeken. Ik help je daar graag bij.