Jij bent zeker een Borger?

“Jij bent zeker een Borger: je bent zo goed in dingen uitzoeken en structuur aanbrengen.”

Mijn coachee kijkt me vrolijk aan, tevreden dat hij de link zo snel heeft kunnen leggen.

Ik grinnik. Ik heb hem net uitgelegd hoe de Core Values Index (CVI) in elkaar zit en wat de talenten en energiegevers zijn van de vier hoofdtypes. 

Een Borger is dol op structuur, onderzoek doen en informatie verzamelen. En kennis vergaren: hoe gedetailleerder de informatie, hoe lekkerder de borger dat vindt.

“Nee, ik ben een Verbinder. Sterker nog, ik scoor heel laag op de Borger.”

Hij kijkt me verbaasd aan.

“Huh!? Maar jij bent juist heel goed in gestructureerd werken en het dingen uitzoeken.”

“Dat ik er zo laag op scoor, zegt ook niks over mijn aangeleerde skills. Ik kan het inmiddels goed maar krijg geen energie van het analyseren van feiten en informatie. En het gaat me van nature niet gemakkelijk af. Ik heb geleerd te structureren en dingen uit te zoeken, maar het kost me meer energie dan het me oplevert.”

Het blijft even stil. Hij denkt na. Kijkt nog eens aandachtig naar de samenvatting van zijn profiel.

Hij scoort het hoogst op de Borger. Tijd voor de vertaalslag naar de praktijk.

“Wat herken jij het meest van jezelf in de Borger?”

“Ik ben dol op dingen uitzoeken. Als er iets uitgezocht moet worden, vind ik het heerlijk om in de literatuur en de jurisprudentie te duiken en dan tot in detail uit te pluizen hoe het zit.”

Zijn lichaamstaal spreekt boekdelen: hij vertelt met grote gebaren, zijn stem klinkt helder en enthousiast en hij zit ineens rechtop. Het is duidelijk dat hij er energie van krijgt.

Ik ben benieuwd naar zijn huidige takenpakket. “Doe je dat dan ook vaak, dat uitzoeken, deepdiven in dossiers en vraagstukken?”

Meteen zakken zijn schouders en verdwijnt zijn glimlach . “Nee, ik ben vooral bezig met mensen te woord staan. Telefoontjes beantwoorden, besprekingen voeren, overleggen met en aansturen van collega’s. Dat vind ik ook oké hoor. Ik vind het leuk om met mensen bezig te zijn.” Zijn stem klinkt zacht, zijn gezicht en ogen vertellen het tegendeel.

Tijd om door te vragen.

“Hoe is het met je energielevel na zo’n dag?”

“Hm… Meestal wel prima. Al ben ik vaak op donderdag al toe aan weekend en dan moet ik nog een dag. Hoezo?”

“Heb je gemerkt dat er een verschil is in hoe je me vertelt over zo’n ingewikkeld vraagstuk uitpluizen en vervolgens over een gemiddelde werkdag?”

Hij blijft even stil, kijkt even nadenkend uit het raam en draait dan zijn hoofd weer naar mij.

“Ik was een stuk enthousiaster toen ik vertelde over dat uitpluizen hè? Maar hoe kan dat nou? Ik vind dat mensen-aspect van mijn werk ook leuk.”

“De CVI gaat niet over wat je leuk of niet leuk vindt en ook niet waar je wel of niet goed in bent.”

Zijn gezicht is één vraagteken.

“De CVI gaat over jouw energiegevers en over je natuurlijke talenten. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om me vast te bijten in een akte. Én het kost me energie. Waar ik energie van krijg: met mensen aan tafel zitten, ze meenemen in het juridische oerwoud en ze hierin adviseren. Dus heb ik mijn werkindeling daarop aangepast: altijd nét iets meer met mensen bezig zijn dan met akten maken.”

“Hm… dus voor mij zit het in de balans tussen uitpluizen en besprekingen doen?”

“Ja. Zeker iets om uit te proberen en dan te kijken hoe je energielevel er aan het eind van de week uitziet. Het zou je zomaar kunnen verrassen. Wat zou je kunnen veranderen in je weekindeling om dit eens te gaan testen?”

Hij kijkt even nadenkend uit het raam.

“Nou, ik zou tegen de notaris en mijn collega’s kunnen zeggen dat ik minder afspraken met cliënten wil en in plaats daarvan tijd inplannen waarin collega’s met vraagstukken bij me terecht kunnen. Een soort spreekuur maar dan voor collega’s.” Hij wordt enthousiast van zijn eigen idee. “Dan combineer ik zelf het beste van allebei: mensen én uitpluizen!”

Daar zijn de gebaren weer. Zijn stem klinkt weer helder. Een kwartier later loopt hij met een vrolijke groet de deur uit. Gewapend met een concreet plan om zijn energiehuishouding te gaan organiseren volgens zijn CVI-profiel. Over twee weken zie ik hem terug om te evalueren hoe het dan met zijn energiehuishouding gesteld is.

Benieuwd of jij een Borger bent en wat dat voor jouw energiehuishouding en takenpakket kan betekenen? Meld je aan voor het Jaartraject Ontspannen Meesterschap.