Resultaatgericht

Ik sta in de hal van een notariskantoor in het westen van het land. De ruimte is groot en licht, er hangen grote schilderijen in felle kleuren aan de muur. Voor mij dertig stoelen in allerlei soorten en maten, overal vandaan gehaald.

Eerder vanmiddag gaf ik uitleg over de Core Values Index (CVI): wat zijn ieders kernkwaliteiten, energiegevers en -nemers en wat betekent dat voor de taakverdeling binnen een team?

Ik kijk op mijn horloge: einde van de break-out sessie. Langzaam druppelt iedereen weer binnen. Er klinkt geroezemoes en geschuif van stoelen. Ik zie lachende gezichten, er wordt nog snel koffie of thee gepakt en twee deelnemers bekijken nog even elkaars CVI-profiel.

Tijd om de bevindingen van de sessie te delen. Ik trap af: “In elk groepje beluisterde ik dat er allerlei goede plannen zijn, maar dat er in de praktijk helaas weinig van terecht komt.”

De notarissen -het zijn er twee- gaan meer rechtop zitten. De medewerkers knikken instemmend.

Tijd voor nadere uitleg: ”Een goed idee is één, het uitvoeren is twee. Vanuit de CVI herkennen we dit: het zijn twee totaal verschillende kwaliteiten die -afhankelijk van je profiel- bij je horen of niet.”

Ik kijk rond: alerte gezichten. Mooi.

“Heeft iemand een concreet voorbeeld van zo’n plan wat maar niet van de grond wil komen?”

Een hand gaat omhoog. Eén van de medewerkers van de afdeling Onroerend Goed neemt het woord.

“Jazeker! Een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen binnen kantoor: personeel, verjaardagen, beleid. Dat soort dingen. Nu wordt informatie weleens gemist door collega’s en horen we het vooral via-via. Al meerdere keren is besloten die nieuwsbrief in te voeren, maar het is nog steeds niet gebeurd.”

Ze zwijgt. Het blijft even stil.

Dan draait één van de notarissen zich naar de groep: “Nu weten we hoe het werkt mensen: we moeten dit idee bij één van onze Bouwers neerleggen! Die zijn immers doel- en resultaatgericht!? Dan komt die nieuwsbrief er vanzelf.”

Er klinkt gelach, hoofden knikken instemmend. De Bouwers in de groep krijgen plaagstootjes en bemoediging.

Besluit genomen. De Bouwers stropen hun hemdsmouwen op: nog deze maand zal de eerste nieuwsbrief in ieders mailbox verschijnen. Een mooie eerste stap op weg naar betere communicatie en meer onderlinge verbinding.

Bouwers zijn doel- en resultaatgericht. Ze pakken door en zijn besluitvaardig. Daarmee zijn ze essentieel voor een goed werkend team.

Wil jij weten of je een Bouwer bent en wat jij daar dan mee kan? Doe dan mee met het Jaartraject Ontspannen Meesterschap.