Vastlopen in het notariaat – hoe kom je weer vooruit?

Het notariaat staat bekend om zijn soms complexe procedures en strikte regelgeving. Of je nu een beginnende (kandidaat-)notaris bent of al jarenlang ervaring hebt, het vastlopen in de procedures van het notariaat kan iedereen overkomen. Paniek is niet nodig, maar als je merkt dat je vast komt te zitten, is het wel tijd om in actie te komen. Te lang doorlopen met dit soort sterke signalen zorgt op lange termijn alleen maar voor hele nare resultaten, zoals een burn-out.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je weer vooruitkomt nadat je bent vastgelopen in alle procedures binnen het notariaat. Bij de ene (kandidaat-)notaris werkt oplossing A. perfect, terwijl de andere (kandidaat-)notaris juist weer veel baat heeft bij oplossing B. Kijk dus goed wat bij jou past en hoe jij ervoor kan zorgen dat je jouw weg weet te vinden.

1. Schakel op tijd een coach in

Wanneer je merkt dat je vastloopt in notariële procedures, aarzel dan niet om hulp te vragen aan een coach die gespecialiseerd is in jouw hulpvraag. Als kandidaat-notaris weet ik alles van het vakgebied en als coach kan ik jou weer op weg helpen. Zo ben jij weer de (kandidaat-)notaris die jij wil zijn. Op jouw voorwaarden en zonder werkstress.

2. Onderzoek de mogelijke oorzaken

Neem de tijd om te analyseren waarom je vastloopt in de procedures. Is het een gebrek aan kennis over specifieke wetgeving? Zijn er problemen met de planning of de opgelegde werkdruk? Het kan natuurlijk ook zijn dat je overweldigd raakt door de grote hoeveelheid werk en je niet weet hoe je dit allemaal moet managen. Door de oorzaken van je problemen te identificeren, kun je veel gerichter op zoek gaan naar de oplossing.

3. Zorg ervoor dat jouw kennis up-to-date blijft 

Dit is wellicht een open deur, maar ik wil hem toch graag bespreken. Het notariaat is een dynamisch vakgebied waarin de wetgeving voortdurend verandert. Het is dus belangrijk om je juridische kennis regelmatig bij te werken. Laat dit niet versloffen omdat je daardoor het gevoel kan krijgen dat je achter de feiten aanloopt. Door up-to-date te blijven en op tijd de juiste bijscholing te doen, voorkom je een achterstand.

4. Kijk wat voor jou werkt

Binnen het notariaat staan veel procedures vast. Het is een ambacht en er is niets mis mee om hier met respect naar te kijken. Maar dat betekent niet dat je het voor jezelf niet gemakkelijk mag maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van checklists en workflows die er, vooral in het begin, voor kunnen zorgen dat je alle benodigde stappen in een procedure volgt. Dit kan je helpen om niets over het hoofd te zien en fouten te voorkomen.

5. Maak tijd voor ontspanning

Het notariaat kan stressvol zijn, vooral wanneer je vastloopt in procedures. Vergeet niet om tijd vrij te maken voor ontspanning en zelfzorg. Een heldere geest is beter in staat om complexe juridische problemen aan te pakken. Hoe die ontspanning eruitziet, verschilt van persoon tot persoon. De een vindt het heerlijk om een rustig rondje te wandelen terwijl de ander erg gelukkig wordt van kickboksen. Zoek iets wat bij jou past en waardoor jij je hoofd kan leegmaken.

6. Zorg voor een vangnet

Een ondersteunend vangnet van collega’s en vrienden kan van onschatbare waarde zijn als je vastloopt. Praat over je uitdagingen en zorgen met mensen die je vertrouwt. Ze kunnen nieuwe perspectieven bieden en je aanmoedigen om door te gaan. Deze taak kan je ook toevertrouwen aan een coach met verstand van zaken. Ik merk bij mijn eigen cliënten dat mijn kennis van het notariaat in combinatie met de professionele zakelijke relatie ervoor zorgt dat ik een fijne uitlaatklep ben. 

7. Soms is het een kwestie van volhouden

Het notariaat is geen snelkookpan waarin alles direct perfect moet verlopen. Het vereist geduld en volharding om dit soort uitdagingen te overwinnen. Blijf gefocust op je doelen, geloof in je capaciteiten als (kandidaat-)notaris en onthoud dat je het niet alleen hoeft te doen.

In het notariaat is vastlopen in procedures een uitdaging die je kunt overwinnen. Het vergt inzet, zelfreflectie en de bereidheid om hulp te zoeken. Vergeet niet dat zelfs de meest ervaren notarissen momenten van twijfel hebben ervaren, maar ze zijn er sterker uit gekomen. Met de juiste aanpak kun jij ook weer op de goede weg komen en je notariële carrière succesvol voortzetten.