Solliciteren naar de functie van (kandidaat-)notaris

Als je solliciteert naar de functie van (kandidaat-)notaris, moet je op een hoop dingen letten. Bijzonder genoeg zijn dit vrijwel altijd eisen die vanuit de werkgever gesteld worden. Aan jou de taak om jouw prioriteiten op orde te hebben voordat je begint met solliciteren. Maar dat kan nog weleens lastig zijn, helemaal als dit je eerste functie binnen een (nieuw) notariskantoor is.

Dit is echt belangrijk als je gaat solliciteren naar de functie van (kandidaat-)notaris

Inmiddels ben ik ruim tien  jaar werkzaam binnen het notariaat en ik heb vele werkgevers en werknemers van dichtbij meegemaakt. Hierdoor weet ik dat er één ding echt heel erg belangrijk is als je wil solliciteren naar de functie van (kandidaat-)notaris: jouw werkplezier.

Ik neem je mee naar november 2020. Ik ben na ruim acht jaar in loondienst sinds juli werkzaam als interim kandidaat-notaris.

Aanvraag via LinkedIn

Het is donderdagmorgen negen uur en ik open mijn mailbox. Het eerste bericht: “… heeft u een bericht gestuurd via LinkedIn.” Ik check de afzender: onbekend. Daar wil ik meer van weten en open LinkedIn.

“Voor een notariskantoor bij jou in de regio ben ik op zoek naar een kandidaat-notaris voor de familierechtpraktijk. Als je interesse hebt, neem ik graag telefonisch contact met je op om de vacature toe te lichten. Groet, Recruiter X.”

Meer-dan-marktconform salaris als kandidaat-notaris 

Regelmatig vind ik zo’n bericht in mijn inbox met iedere keer gouden bergen in het vooruitzicht: een meer-dan-marktconform salaris, extra vrije dagen en blije bonussen. De arbeidsmarkt in het notariaat is overspannen, da’s duidelijk.

Ik reageer en stuur een vraag terug: “Is een freelancer ook een optie?”

Diezelfde middag nog gaat mijn telefoon. “Leuk dat je gereageerd hebt! Je staat bij dit notariskantoor al langere tijd bovenaan de lijst met kano’s om kennis mee te maken. Ze willen je heel graag spreken en kijken of er een match is.”

Ik vraag even door. “Voor hoeveel uur zoeken ze een kano?”

“Bij voorkeur voor vijf dagen, dus achtendertig uur.”

“Dan kun je me van je lijstje halen. Ik ben voor drie dagen per week beschikbaar. De rest van de week werk ik in mijn eigen coach- en trainpraktijk. En even voor alle zorgvuldigheid: deze notariële dagen werk ik als freelancer, niet in loondienst.”

Stilte.

“Freelancer? Met een eigen coachpraktijk? Leuk! Dat wist ik niet. Ik ga je profiel toch voorleggen bij dit kantoor. Wanneer ze interesse hebben, nemen ze contact met je op oké?”

“Prima!” Ik ben benieuwd.

(kandidaat-)notaris zijn op jouw eigen voorwaarden begint bij de sollicitatie

Nog geen week later wandel ik het betreffende notariskantoor binnen. Na tien minuten wachten in de wachtruimte, zit ik tegenover drie notarissen. Strak in het pak met toenemende gradaties grijs haar. Het blijft stil. Ik neem een slok van mijn thee en open het gesprek.

“Ik begreep van de recruiter dat mijn naam bovenaan jullie lijstje stond om kennis mee te maken. Klopt dat?”

Tegenover mij wordt een blik uitgewisseld. “Ja, klopt. Je CV past namelijk goed in ons functieprofiel.”

Ik blijf stil.

‘Je CV past goed in ons functieprofiel’? Dit gaat niet goed. Heb ik iets gemist? Hebben de heren aan de andere kant van de tafel misschien iets over het hoofd gezien? Heeft de recruiter een stap overgeslagen?

“Ik ga ervan uit dat de recruiter aan heeft gegeven dat ik als freelancer werk en ook dat dit voor uw kantoor geen probleem is? Aangezien we nu met elkaar aan tafel zitten?” Ik laat de toon van mijn stem aan het einde van de zin iets omhoog gaan. Je weet het niet hè. Misschien ben ik te snel.

Stilte. Opnieuw wordt een blik uitgewisseld.

Het kantoor waar jij solliciteert heeft niet altijd het beste met je voor. Dat moet je zelf in de gaten houden.

Dan neemt één van de drie heren het woord: “De recruiter noemde zoiets al ja.” Hij haalt even zijn schouders op en zijn rechterhand maakt een achteloos wegwuifgebaar.

“Wij zoeken een permanente aanvulling voor ons team. Iemand die zich voor langere tijd aan ons kantoor verbindt. En voor achtendertig uur per week.” Hij kijkt kijkt even opzij naar zijn compagnons en dan weer naar mij. “Dit biedt jou natuurlijk veel meer zekerheid dan freelancen. Win-win. Niet waar?” Hij trekt zijn wenkbrauwen op en kijkt mij lachend aan.

“Dus Madelon, wat zeg je ervan?”

Intussen voel ik ook mijn wenkbrauwen omhoog gaan. Ik ben er even stil van. Hoe ga ik hier in hemelsnaam op reageren?

De beste ontspanningsoefening tijdens een sollicitatie 

Ik ga verzitten. Richt mijn aandacht op allebei mijn voeten op de grond. En haal een paar keer rustig adem. Dat doe ik altijd als ik merk dat ik kracht en een fijne energie nodig hebt tijdens een gesprek.

“Ik heb afgelopen zomer de keuze gemaakt om te gaan freelancen. En ik ben blij met die keuze. Het geeft mij vrijheid in het indelen van mijn agenda. Vrijheid in het combineren van mijn trainingen en coachwerk met mijn notariële werk. Een perfecte combinatie die me veel energie geeft.” Ik merk dat ik glimlach. De gezichten tegenover mij doen niet mee.

“Dus nee, dank u wel. Het is op dit moment uitgesloten dat ik terugkeer in loondienst. Ik vind freelancen veel te leuk.”

Ik kijk de drie notarissen één voor één vriendelijk lachend aan. Zij kijken naar elkaar.

Dan schraapt notaris nummer twee zijn keel: “Begrijp ik het goed Madelon, dat je flexibiliteit belangrijker vindt dan zekerheid?”

“Voor mij gaat het over werkplezier.”

Tien minuten later sta ik weer buiten. Terwijl ik terugrijd naar huis mijmer ik na over het gesprek.

Werkplezier in het notariaat is belangrijk

‘Je CV past goed in ons functieprofiel’. Zullen we het omdraaien? Dat een kantoor eerst vraagt naar jóuw wensen, dromen en ambities. Wat zijn de talenten van jou als sollicitant? Waar krijg jíj energie van? Welke werkomstandigheden zorgen ervoor dat jij optimaal je talenten kan benutten en ontwikkelen?

We werken toe naar een notariaat dat deze benadering voorop stelt. Dan moet jij wel eerst zelf weten wat voor jou de antwoorden op die vragen zijn. Die vragen kun je eenvoudig beantwoorden aan de hand van de Core Values Index (CVI). De CVI geeft je een persoonlijk profiel en jouw persoonlijke profiel bepaalt jouw volledige functioneren. Het bepaalt wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Het bepaalt onder welke omstandigheden jij optimaal tot je recht komt.

Aan de hand van jouw persoonlijke profiel weet je waar jij op kunt gaan sturen om jouw energiehuishouding op orde te krijgen. Om de omstandigheden te creëeren om jouw werkplezier te vergroten.

Of je nu al op een kantoor werkt of binnenkort ergens gaat solliciteren. Jouw werkplezier moet hoe dan ook voorop staan. Dus let’s go.

Ben jij benieuwd naar jouw persoonlijke profiel én waar je vervolgens op kunt gaan sturen om je werkplezier te vergroten? Ik vertel je er graag over in een persoonlijke kennismaking. Dan kijken we naar de Jaartraining Ontspannen Meesterschap die wellicht bij je past. We starten op 13 februari 2024.

Klik hieronder om jouw kennismakingsgesprek te plannen.