Wat zijn energievreters en energiegevers?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je soms bruist van energie en soms juist leeg en uitgeblust bent? Het antwoord op deze vraag heeft alles te maken met energievreters en energiegevers. Deze twee factoren zijn ontzettend belangrijk in je dagelijks leven, maar toch houden maar weinig mensen binnen het notariaat en de advocatuur rekening met ze. In deze blog leg ik je uit wat energiegevers en energienemers zijn en hoe jij daarvan kunt profiteren.

Wat zijn energievreters?

Energievreters zijn situaties, gedragingen, of gewoontes die je energie opslurpen, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Ze kunnen variëren van stressvolle relaties en een veel te hoge werklast tot slechte eetgewoontes en slaapgebrek. Energievreters hebben de neiging je fysieke, emotionele en mentale energie te verminderen. Ook kunnen ze ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Het vervelende van energievreters is dat je niet altijd doorhebt dat ze er zijn. Soms zitten ze zo ingebakken in je routine, dat je ze gedachteloos hebt geaccepteerd. En ondanks dat je het onbewust doet, moet je wél dealen met de gevolgen ervan.

Klinkt heftig, hè? Het effect van zo’n energievreter kan ook heftig zijn. Stel je eens voor dat je elke dat met tegenzin naar je werk gaat of er juist helemaal gesloopt vandaan komt. Of dat je hartkloppingen krijgt, elke keer als je in gesprek moet met een cliënt. Of steeds met grote tegenzin beginnen aan de administratie. Het kost bakken met energie.

Welke energievreters zijn er?

De CVI meet vier hoofdtypes die iedereen in verschillende mate bezit. Elk type heeft zijn eigen kernwaardes, kwaliteiten en valkuilen. Het gaat om:

  • Negatieve contacten op werk of privé: Mensen die voortdurend negativiteit, kritiek of drama met zich meebrengen, kunnen enorme energievreters zijn. Je hebt niet altijd door dat waar het precies door komt, toch kosten ze je enorm veel energie. De gevolgen daarvan merk je dan weer wel.
  • Perfectionisme: Altijd streven naar perfectie kan leiden tot stress en angst, ook al heb je helemaal niet het gevoel dat je daarmee bezig bent. Perfectionisme kan zich namelijk ook uiten in ‘duikboot-gedrag’: onderduiken op het moment dat iets moeilijk wordt en er dus helemaal niet aan beginnen. Ook dit vraagt enorm veel van je energielevel.
  • Overmatig gebruik van technologie: Breng jij als (kandidaat-)notaris het grootste gedeelte van de dag door achter een computer? Al die schermtijd kan leiden tot fysieke èn mentale vermoeidheid.
  • Te veel verplichtingen: Overladen worden met verplichtingen en to-do lijsten kan je overweldigen en energie kosten. Tel daar de propvolle agenda’s bij op en je ziet de energie bijna je kantoor uit stromen.

Wil jij met behulp van CVI jouw kernwaarden ontdekken en toepassen binnen jouw functie als (kandidaat-)notaris? Kijk dan snel of CVI-coaching bij jou past. 

Daar tegenover staan de energiegevers

Gelukkig staat er ook iets tegenover die energievreters, namelijk de energiegevers. Dit zijn situaties, activiteiten of gewoontes die je batterij juist opladen en je een gevoel van vitaliteit en welzijn geven. Ze zorgen ervoor dat je je fysiek, emotioneel en mentaal (weer) energiek voelt waardoor je ook gelukkiger en veerkrachtiger bent. Energiegevers zijn essentieel om je balans te behouden en te genieten van het dagelijkse leven.

Bij energiegevers kan je denken aan:

  1. Werkzaamheden waar jij blij van wordt: er zijn taken die je stress bezorgen, maar ook werkzaamheden waar je juist heel veel energie van krijgt. Deze activiteiten zorgen ervoor dat jij oplaadt, plezier hebt in wat je doet en blij op je kantoor zit.
  2. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan je energieniveau verhogen en je stemming verbeteren. Het hoeft echt niet altijd de sportschool te zijn, een wandeling tijdens je lunchpauze kan al wonderen doen.
  3. Tijd doorbrengen met dierbaren: Momenten samen met je vrienden en familie kunnen je positieve energie geven waardoor je weer oplaadt. Maar ook werken met collega’s die veel positiviteit brengen, is een energiegever.
  4. Creativiteit en hobby’s: Het beoefenen van creatieve activiteiten en hobby’s waar je van houdt, zorgen voor een positieve prikkel en helpen je ontspannen.
  5. Mindfulness: Een (kandidaat-)notaris of jurist die mindful is? Dat kan zeker en het is ook nog eens een energiegever. Meditatie, ademhalingsoefeningen, en andere ontspanningstechnieken kunnen je helpen stress te verminderen en energie te herstellen.

Hoe ontdek je wat een energiegever en wat een energievreter is?

Maar hoe weet je nu wat voor jou werkt? Bewustwording is daarbij belangrijk. Alleen jij kan jezelf inzicht geven in het identificeren van dat wat je energie geeft en wat juist energie vreet. Het bijhouden van een dagboek kan je daarbij helpen, maar ook kritisch kijken naar je relaties geeft inzicht. Daarnaast helpt het om je gewoontes bij te houden. Denk hierbij aan je hoeveelheid slaap, maar ook aan voeding en lichaamsbeweging.

Tot slot is de Core Values Index (CVI) een belangrijk hulpmiddel. De CVI geeft je inzicht in jouw persoonlijke energievreters en energienemers. Uit jouw persoonlijke CVI-profiel blijkt precies waar jouw kracht zit en wat juist je minder sterke kant is. Welke werkzaamheden kosten jouw energie en welke leveren jou juist energie op? Door hier actief mee aan de slag te gaan, breng je de rust terug in je leven en kan je de energievreters minimaliseren.

Wil jij ook aan de slag met jouw energievreters en energiegevers? Ik help je hier graag bij.