Hoe krijg je een goede work-life balance als (kandidaat-)notaris?

Hoe krijg je een goede work-life balance? Dit is een vraag die veel (kandidaat-)notarissen zichzelf weleens stellen. In een beroep waar de druk hoog kan zijn en de balans tussen werk en privéleven vaak zoekraakt, is het vinden van deze gelijkwaardigheid essentieel. Een goede work-life balance zorgt niet alleen voor meer geluk en tevredenheid in jouw persoonlijke leven, maar draagt ook bij aan een hogere productiviteit en meer werkplezier.

Wat is een work-life balance? 

Een work-life balance, of werk-privébalans, verwijst naar de verdeling van tijd en energie tussen werkgerelateerde activiteiten en persoonlijke interesses en verplichtingen. Het doel is om een evenwicht te vinden waarbij zowel de professionele als persoonlijke aspecten van het leven de aandacht krijgen die ze verdienen, zonder dat het ene ten koste gaat van het andere.

Tips voor een werk- en privéleven dat in balans is

Het vinden van de juiste balans tussen werk en privé kan uitdagend zijn, maar met de volgende tips zet je stappen in de goede richting:

  1. Stel prioriteiten: Bepaal wat echt belangrijk is in zowel je werk als privéleven en focus daarop. Laat daarbij de situatie hoe het nu is los. Het is belangrijk om te kijken naar wat je wil en op basis daarvan de prioriteiten te stellen. 
  2. Leer nee te zeggen: Je hoeft niet op elk verzoek in te gaan, zowel op je werk als in je thuisomgeving. Door nee te zeggen, bescherm je je tijd en energie.
  3. Plan bewust tijd voor jezelf in: Zorg dat je regelmatig tijd inplant om te ontspannen en dingen te doen die je energie geven.
  4. Maak gebruik van technologie: Automatiseer waar mogelijk werkprocessen en gebruik technologie om efficiënter te werken.
  5. Zoek ondersteuning: Deel je uitdagingen met collega’s, vrienden of een coach. Soms kan een frisse blik helpen.

Hoe kan de CVI (Core Values Index) je helpen bij een goede work-life balance?

Een zeer verhelderende manier om jouw perfecte work-life balance te vinden, is met behulp van de Core Values Index (CVI). Deze tool helpt je inzicht te krijgen in jouw persoonlijke energievreters en energiegevers. Door te begrijpen wat je motiveert en wat je energie kost, kun je bewustere keuzes maken in zowel je werk als privéleven. Zo wordt prioriteiten stellen en nee zeggen een stuk makkelijker.

Wil je meer weten over hoe je een goede work-life balance kunt bereiken en hoe tools zoals de Core Values Index je hierbij kunnen helpen? Neem dan contact met me op voor meer informatie en persoonlijk advies. Samen vinden we de balans die bij je past.