Wat is systemisch werk en hoe kan het jou als (kandidaat-)notaris helpen?
Het notariaat vraagt van ons dat wij complexe vraagstukken begrijpen en oplossingen voor onze cliënten vinden. Dit kost veel energie en denkvermogen. Door aan de slag te gaan met systemisch werk, kan je hier op een andere, en zelfs betere, manier mee omgaan. Het is een methode die je helpt bij het krijgen van inzichten in verbindingen binnen de betrokken partijen. Ik leg je graag uit wat systemisch werk is en hoe het van waarde kan zijn binnen het notariaat.
Wat is systemisch werk?
Systemisch werk, waarbij familieopstellingen wellicht de bekendste vorm is, is een holistische benadering die oorspronkelijk is ontwikkeld door de Duitse therapeut Bert Hellinger. Het is gebaseerd op het idee dat individuen deel uitmaken van grotere systemen, zoals families, organisaties en gemeenschappen, en dat deze systemen een diepgaande invloed hebben op hun leven en beslissingen.
Het draait bij systemisch werk om ‘systeembewustzijn’. Dit houdt in dat we erkennen dat elk systeem eigen regels, normen en dynamieken heeft. Al deze factoren zijn van invloed op ons gedrag en onze keuzes.
In het notariaat, maar ook in de advocatuur, kan het begrijpen van deze systemische invloeden belangrijk zijn bij het behandelen van juridische zaken. Maar ook voor jouw eigen rol binnen het kantoor of in relatie tot jouw cliënten kan systemisch werk heel belangrijk zijn.
Waarom is systemisch werk voor (kandidaat-)notarissen belangrijk?
In het notariaat spelen familiezaken een grote rol. Het opstellen van testamenten, het verdelen van erfenissen en het regelen van nalatenschappen zijn enkele van de kernactiviteiten. ‘Plat’ op papier lijken dit slechts werkzaamheden, maar (kandidaat-)notarissen weten wel beter. Er komen veel emoties bij kijken die soms hoog kunnen oplopen. Systemisch werk kan hierbij van onschatbare waarde zijn.
Het leren kennen van jouw eigen systemen zorgt voor veel helderheid. Je begrijpt sneller waar bepaalde persoonlijke emoties vandaan komen en kan hier vervolgens ook beter op anticiperen. Het lijf weet zoveel, ook zonder dat jij je daar bewust van bent.
Dit is ook een van de redenen waarom systemisch werken een vast onderdeel is van de coachingstrajecten. Met behulp van opstellingen en vloerankers maken de deelnemers keuzes die echt vanuit hun onderbewustzijn komen. De centrale vraag is altijd: hoe voel jij hierbij? Deze informatie is zo belangrijk, niet alleen voor jou persoonlijk maar ook voor het beoefenen van ons prachtige vak in het Notariaat.
Wil je meer weten over systemisch werk en hoe jij daar als (kandidaat-)notaris mee aan de slag kan? Vraag dan snel een kennismakingsgesprek aan.