Omgaan met emoties als (kandidaat-)notaris, hoe doe je dat?

Het notariaat staat bekend om zijn formele en discrete aard, waarbij de geheimhoudingsplicht een essentiële rol heeft. Als (kandidaat-)notaris ben je echter op de eerste plaats een mens en het omgaan met emoties van zowel cliënten als die van jezelf is een onvermijdelijk deel van jouw werk. Hoe lukt het je om met deze emoties om te gaan, zonder er in door te schieten of ze juist te negeren? In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Omgaan met emoties in het notariaat

Emotionele intelligentie is het vermogen om je eigen emoties en die van anderen te herkennen, te begrijpen en er op een constructieve manier mee om te gaan. Voor (kandidaat-)notarissen is dit bijzonder relevant. In dit werk word je regelmatig geconfronteerd met cliënten in emotioneel beladen situaties, zoals het opstellen van een testament of het afhandelen van een nalatenschap. Dat kan pittig zijn en het vinden van een balans tussen professionaliteit en empathie is een kunst op zich. Maar uiteindelijk kan het effectief managen van je eigen emoties én die van cliënten het verschil maken in de kwaliteit van jouw dienstverlening en jouw eigen welbevinden.

Enkele tips daarbij -die wellicht voor de hand liggen maar die ik toch graag genoemd wil hebben- zijn:

  • Luister actief naar de behoeften en zorgen van je cliënten. Hierdoor voelt jouw gesprekspartner zich gehoord en gezien met als gevolg een betere verstandhouding.
  • Houd professionele afstand, maar toon wel empathie waar gepast. Zo kan je jouw eigen grenzen bewaken, maar ook de cliënt laten zien dat je zijn of haar emoties erkent.
  • Deel kennis op een manier die rekening houdt met de emotionele staat van de cliënt.

Emoties delen zonder de geheimhoudingsplicht te schenden

Het delen van emoties zonder de geheimhoudingsplicht te schenden, is een delicate kwestie. Wees altijd discreet in wat je deelt en met wie. Een goede tip is om altijd anonieme voorbeelden te gebruiken om situaties te illustreren. Vermijd hierbij specifieke details te noemen die wellicht te herleiden zijn. Zo kan je wel jouw gevoel uiten, maar voorkom je dat je de regels overtreedt.

Het belang van professionele ondersteuning

Omdat jouw werk als (kandidaat-)notaris veel van je kan vragen, is het voor jouw eigen mentale gezondheid aan te raden om professionele ondersteuning te zoeken. Uiteraard binnen de grenzen van de wet. Want op een notariskantoor kan het soms voelen alsof er geen ruimte is om jouw eigen emoties te delen. Herkenbaar?

Professionele ondersteuning, zoals coaching, kan jou helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden om effectief om te gaan met emoties. Een coaching traject biedt een veilige omgeving om ervaringen te delen, zonder de geheimhoudingsplicht te schenden. Het kan je ook helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor:

  • Stressmanagement
  • Conflictoplossing
  • Emotionele veerkracht

Het omgaan met emoties als (kandidaat-)notaris hoef je niet alleen te doen. Door deel te nemen aan mijn voor jou op maat gemaakte coachtraject, kun je je emotionele intelligentie versterken en leren hoe je op een effectieve en ethische manier om kunt gaan met de emoties van jouw cliënten en die van jezelf. Ben je klaar om je professionele vaardigheden naar een hoger niveau te tillen? Stuur me dan gerust een berichtje.