Wat is actief luisteren en waarom is het zo belangrijk?

Actief luisteren is een vaardigheid die je veel kan brengen in zowel je professionele als je persoonlijke leven. Het gaat verder dan alleen horen wat de ander zegt; het vraagt jouw volledige aandacht en begrip, en het vermogen om een terugkoppeling te geven waaruit blijkt dat je de boodschap hebt begrepen. In een wereld waar communicatie centraal staat, dus ook in dat van een (kandidaat)notaris, is het ontwikkelen van deze vaardigheid cruciaal.

De kunst van goed leren luisteren

Goed leren luisteren is een kunst die met de juiste technieken en oefening door iedereen kan worden beheerst. Het begint met de intentie om echt te horen wat de ander te zeggen heeft, gevolgd door:

 • Volledige aandacht geven: minimaliseer afleidingen (weg met die telefoon), maak oogcontact en zorg voor een open lichaamshouding.
 • Bevestigen en samenvatten: laat zien dat je begrijpt wat er gezegd wordt door het verhaal van de ander samen te vatten en te bevestigen.
 • Empathisch reageren: toon empathie en begrip voor de gevoelens van de spreker.

  Waarom is actief luisteren belangrijk voor een (kandidaat-)notaris?

  Voor een (kandidaat)notaris is actief luisteren niet alleen een vaardigheid, maar een noodzaak. Het stelt je in staat om accurate informatie te verzamelen, wat natuurlijk essentieel is voor het opstellen van correcte juridische documenten. Ook zorgt dit ervoor dat jij met je collega’s sneller en beter samen kan samenwerken, omdat jullie elkaar beter begrijpen.

  Ook bouw je met actief luisteren veel vertrouwen op. Cliënten voelen zich gewaardeerd en begrepen, wat essentieel is voor een succesvolle relatie met je cliënt. Hetzelfde geldt uiteraard voor je collega’s en voor jou. De vertrouwensband zorgt ervoor dat jullie weten wat je aan elkaar hebt en dit kan voor een betere aanpak in (ingewikkelde) zaken zorgen.

  Daarnaast kan je door actief te luisteren ook conflicten te vermijden. Niet alleen met je cliënten, maar ook (of misschien zelfs wel: vooral) met je collega’s. Denk hierbij aan de grote, juridische vraagstukken en aan de meer praktische dingen als je koffiekopjes in de vaatwasser zetten of de vergaderruimte netjes achterlaten. 

  Ontwikkel je luistervaardigheden 

  Het verbeteren van je luistervaardigheden vereist keer op keer een bewuste inspanning, maar veel oefenen baart kunst, waardoor het uiteindelijk eerder als vanzelf gaat. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

  1. Wees aanwezig: zorg dat je mentaal én fysiek aanwezig bent in het gesprek. Pak even rust voor je een gesprek met een cliënt hebt, zodat je jouw vorige taak mentaal hebt afgerond en de cliënt jouw volle aandacht kunt geven.
  2. Stel open vragen: moedig de spreker aan om meer te delen door vragen te stellen die niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoordt.
  3. Vermijd het plannen van je reactie terwijl je luistert: dit kan je afleiden van wat er werkelijk wordt gezegd. Het is niet erg om even een moment te nemen om een goed antwoord te formuleren.

  Merk je dat je veel ruis ervaart binnen jouw kantoor op het gebied van actief luisteren en vind je het lastig om daarmee om te gaan? Ik denk graag met je mee hoe je dat kunt veranderen zodat je weer kan werken onder jouw voorwaarden. 

   

  Madelon

  Over Madelon

  Publicaties

  Blogs

  Coaching

  Coaching

  Kompasgesprek

  Core Values Index

  Training

  Ontspannen Meesterschap

  Trainers

  Trainingsagenda

  Terms & Conditions

  Algemene Voorwaarden

  Privacyverklaring

  Cookiebeleid

  Disclaimer

  Telefoon

  06-36160140

  Copyright © 2018- 2024 Madelon Backelandt | Alle rechten voorbehouden

  KvK: 72434422 | Btw: NL002191348B78