Zelfzorg in december: juist nu!
Het is weer zover. December. De maand van feestjes, lijstjes, afsluitingen en verwachtingen. Alles moet perfect. Van het kerstdiner tot de laatste akte die net voor de kerstvakantie nog gepasseerd moet worden. Als je in het notariaat werkt, herken je dit vast: die onzichtbare druk die steeds groter wordt.
Ho! Ho! Ho! Laten we eens een stapje terugdoen. Want wat doen we onszelf toch aan?
De natuur keert naar binnen, waarom wij niet?
In de winter trekt de natuur zich terug. Bomen hebben hun bladeren laten vallen, dieren houden een winterslaap. Maar wij mensen rennen harder dan ooit. Terwijl ons lichaam en brein misschien iets heel anders nodig hebben: rust, reflectie, herstel. Waarom luisteren we daar niet naar?
Wanneer je je overweldigd voelt, is dat een teken dat je systeem teveel stress ervaart. Je lijf en geest geven aan dat het genoeg is en niet meer in de chillzone kan blijven. Maar vaak negeren we die signalen en zetten we door. Herken je dat gevoel van ‘nog even volhouden’?
Persoonlijk leiderschap begint bij jezelf
Dat is een wijze les die ik van co-trainer Ontspannen Meesterschap Dominique Krooijmans leerde. Persoonlijk leiderschap begint bij deze drie pijlers: zelfkennis, zelfzorg en zelfsturing.
Zelfkennis: wat triggert mij? Door te begrijpen waar je door getriggerd raakt, krijg je inzicht in waarom je reageert zoals je reageert. En waarom de ander dat doet. Hint: het is niet altijd vanuit je chillzone. Denk aan die collega die altijd alles op het laatste moment aanvraagt of de druk van klanten die ‘alles nog dit jaar’ geregeld willen hebben.
Zelfzorg: wat heb ik nodig? Misschien is het een wandeling, een avond vroeg naar bed of een rustig muziekje. Zelfzorg is geen luxe, het is een voorwaarde.
Zelfsturing: doen wat je weet dat goed voor je is. En dat is vaak de moeilijkste. Want hoewel je weet dat je tijd voor jezelf moet nemen, is het zo verleidelijk om mee te gaan in de ratrace.
Waarom is het zo moeilijk om een stapje terug te doen?
Het antwoord ligt in ons autonome zenuwstelsel. Wanneer jij (lees: je autonome zenuwstelsel) getriggerd raakt, schakelen je autonome zenuwstelsel en brein over op overlevingsmodus. In eerste instantie wordt je hyperalert, klaar om ’te presteren’. Maar dit vraagt een hoge prijs. Je systeem raakt uitgeput.
Wat kun je doen, zonder gelijk de boel in je agenda om te gooien en de meest fancy timemanagementtechnieken toe te gaan passen? Kies voor een eerste kennismaking met je autonome zenuwstelsel en zoek naar jouw ‘chillers’. Voor de een is dat sporten, voor de ander een avondje met een fijne serie op de bank of een fijn gesprek met een goede vriend(in). Soms heb je co-regulatie nodig: de steun van iemand anders om weer tot rust te komen.
Gun jezelf de tijd
Het probleem is dat we onszelf vaak de tijd niet gunnen. “Ik heb geen tijd” is by far het meest gebruikte excuus. Waarschijnlijk heb jij deze woorden ook weleens uitgesproken, toch? Maar wat als je de tijd wél neemt? Wat als je die wandeling gewoon maakt of die avond echt om 21.00 uur het licht uitdoet?
De decemberdrukte zal altijd blijven bestaan. Daarop heb je nauwelijks invloed. Maar hoe jij ermee omgaat, kun je veranderen. Begin klein. Eén keer per dag bewust iets voor jezelf doen. Al is het maar een kwartiertje. Je zult zien: rust in jezelf maakt ruimte voor alles wat er écht toe doet. Juist in december!
Gun jezelf Ontspannen Meesterschap, het hele jaar door
Wil je leren hoe je december voortaan met meer rust tegemoet treedt? Door zelfzorg het hele jaar door op de agenda te zetten, zodat rust, reflectie en herstel niet alleen je werk, maar ook je privéleven positief beïnvloeden?
In februari gaat de jaartraining Ontspannen Meesterschap weer van start. Je bent van harte welkom om aan te sluiten bij weer een nieuwe groep Ontspannen Meesters in spé.
Tijdens Ontspannen Meesterschap gaan we niet alleen op zoek naar jouw stressgevende triggers en jouw regulerende chillers. Je gaat de taal van je autonome zenuwstelsel leren spreken, zodat jij jezelf bijtijds kunt reguleren. Zo worden zelfkennis, zelfzorg en zelfsturing een way of life.
Voel jij een klik door dit verhaal? Stuur me een berichtje, dan kijken we samen of het bij je past.