Werkgeluk

Vlak na een coachcall met een jonge kandidaat-notaris die ik mag begeleiden, kwam ik deze briljante cartoon van Loko Cartoons tegen. Precies het thema van het gesprek: houd je doelen realistisch, want het niet behalen van je doelen zorgt voor stress en/of teleurstelling.

Door realistische (meestal dus kleine(re)) doelen te stellen, verhoog je je werkgeluk. Het doel kan zoietskleins zijn als zelf dat kopje koffie halen, het kan ook zijn juist dat ene grote en lastige dossier eindelijk eens oppakken of die ene boze client eindelijk toch maar eens terugbellen. Het behalen van zo’n doel geeft een enorm gevoel van voldoening of misschien zelfs wel opluchting. Een (van de) doel(en) waarmee ik regelmatig mijn werkdag begin: plezier hebben.

Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd over mijn eigen werkgeluk: waar word ik nou blij van en wat vergroot mijn werkgeluk? Voor mij is dat een combinatie van verschillende dingen, bijvoorbeeld: pret hebben, geintjes kunnen maken met collega’s tussen de bedrijven door. Ook het zelf mijn dag kunnen indelen is een belangrijk onderdeel: niet geleefd worden door iedereen die iets van me wil, maar met enige regelmaat rust voor mezelf creëren door bijvoorbeeld even de deur van mijn kamer dicht te doen om me volledig te kunnen concentreren. Kortom: mezelf kunnen zijn, mijn grenzen aan kunnen geven, zijn een aantal factoren die bijdragen aan mijn werkgeluk.

Voor mij heeft dit alles te maken met zelfzorg: mag en kun je lief zijn voor jezelf? Mag je van jezelf uitspreken dat je even rust nodig hebt om je te kunnen focussen op een bepaald dossier? Kun je de zweep (af en toe) ook in de kast laten liggen als je bijvoorbeeld een off-day hebt?

Terug naar die (micro)doelen: ik ben benieuwd of jij jezelf aan het begin van je werkdag bewust doelen stelt en wat het effect is als je zo’n doel wel of juist niet haalt. Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen met me deelt!