Werken in een formele sfeer 

Je hebt de eerste stappen gezet in de wereld van het notariaat, gefeliciteerd! Maar als kandidaat-notaris ben je ongetwijfeld ook geconfronteerd met de formele sfeer die op veel werkvloeren terug te vinden is. Het respecteren van de hiërarchie en het omgaan met een formele cultuur kunnen uitdagend zijn, vooral als het voelt alsof jouw ideeën niet worden gehoord. Toch hoeft dat geen dealbreaker te zijn voor jouw succes binnen het kantoor. Ik deel graag enkele waardevolle tips met je die jou helpen om te navigeren door deze formele omgeving en ik laat zien hoe je effectiever kunt communiceren.

Werken in een formele sfeer als kandidaat-notaris

Een van de mooiste dingen van het notariaat vind ik dat het een echt ambacht is. De weg ernaartoe duurt, al dan niet terecht, lang en (kandidaat-)notaris word je dan ook omdat het bij je past. Maar dat neemt niet weg dat het voor veel jonge kandidaat-notarissen een behoorlijke omslag is zodra zij eenmaal bij een kantoor komen werken. De werksfeer is vaak formeel, er is soms een duidelijke hiërarchie aanwezig en het communiceren wordt daardoor als lastig ervaren.

Hoe ga je als kandidaat-notaris om met de formele werksfeer op kantoor?

Dit hoeft natuurlijk niet het einde te zijn van jouw nog prille carrière als kanidaat-notaris, maar het is wel heel belangrijk dat je dit probleem niet negeert of voor jezelf baggeteliseert. Juist op je werkplek moet je jezelf kunnen zijn. Met behulp van deze tips ben je al goed op weg. En kom je er toch niet uit? Dan help ik je graag met behulp van de CVI of coaching.

1. Observeren en leren

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de formele en informele regels en gedragscodes van het notariskantoor. Observeer hoe ervaren collega’s met elkaar omgaan, hoe ze communiceren en hoe ze respect tonen voor de hiërarchie. En uiteraard kan je er ook gewoon naar vragen als je ergens over twijfelt. Juist door het uit te spreken, creëer je meer ruimte voor jezelf.

2. Wees geduldig

Hoewel het frustrerend kan zijn als je ideeën niet meteen worden omarmd, is het belangrijk om geduldig te blijven. Respecteer de ervaring van je collega’s en leidinggevenden. Laat zien dat je openstaat voor leren en bereid bent om te groeien in je rol. Jij moet niet alleen wennen aan je nieuwe collega’s, maar zij moeten dat ook aan jou.

3. Goede communicatie lost zoveel op

Communicatie is de sleutel tot succes in elke werkomgeving. Hier zijn enkele tips om effectiever te communiceren in een formele setting:

a. Duidelijkheid: Formuleer je gedachten helder en breng het goed onder woorden. Het vermijden van vaag taalgebruik kan je helpen om sneller tot de kern te komen.

b. Actief luisteren: Luister aandachtig naar wat anderen zeggen. Dit toont respect voor hun standpunt en het helpt je om beter te begrijpen hoe je jouw ideeën kunt presenteren.

c. Stel vragen: Als je iets niet begrijpt, aarzel dan niet om vragen te stellen. Dit toont niet alleen je interesse, maar het helpt ook om misverstanden te voorkomen.

d. Zet het op papier als dat nodig is: In formele omgevingen kan schriftelijke communicatie de norm zijn. Zorg ervoor dat je e-mails en documenten professioneel en beleefd zijn geschreven.

4. Opbouwen van relaties

Het opbouwen van goede relaties met je collega’s is essentieel. Neem de tijd om anderen te leren kennen, ook buiten de formele setting. Een informeel gesprek bij de koffieautomaat kan soms leiden tot waardevolle inzichten en connecties. Soms kan het fijn zijn om een duidelijke scheiding te hebben tussen werk en prive, maar dat hoeft niet te betekenen dat je geen interessant gesprek kunt hebben wat niet over werk gaat.

5. Zoek een mentor

Een mentor kan van onschatbare waarde zijn in het helpen begrijpen van de formele cultuur en het ontwikkelen van betere en effectievere communicatievaardigheden. Zoek iemand binnen (of buiten) je kantoor die bereid is om je te begeleiden en advies te geven.

Het kan soms even duren voordat jij je helemaal op je plek voelt. Geef het de tijd en maak dingen bespreekbaar als je echt het idee hebt dat je vastloopt. Weet je niet hoe je dat zelf voor elkaar krijgt? Vraag dan een gesprek aan. Dat kan via onderstaande button.