Werkdruk in het notariaat: herken de signalen en voorkom stress

Werkdruk is een veelvoorkomend thema binnen notariskantoren. Professionaliteit en nauwkeurigheid staan centraal en notarissen en kandidaat-notarissen werken dagelijks aan complexe juridische zaken. Maar terwijl jij de lat hoog legt, kan werkdruk zich onopgemerkt opstapelen. Vaak ervaar je de gevolgen pas als vermoeidheid, stress of concentratieproblemen je dagelijkse functioneren beginnen te beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om de signalen van werkdruk op tijd te herkennen en in te grijpen. In dit blog vertel ik je hoe je dat doet en welke stappen je kunt zeten om overbelasting te voorkomen.

Waardoor ontstaat een (te) hoge werkdruk?

Een van de meest voorkomende oorzaken van werkdruk is constante tijdsdruk. Notarissen werken met strakke deadlines en juridische procedures laten weinig ruimte voor uitstel. Maar als deadlines elkaar te snel opvolgen zonder adempauze, kan dat al snel leiden tot overbelasting.

Ook een overvolle takenlijst speelt een grote rol. Als notaris of kandidaat-notaris is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben over wat haalbaar is binnen een bepaalde periode. Een stapel werk die alleen maar groeit, kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie en zelfs fouten in de akten en andere documenten die je opstelt.

    Wanneer is werkdruk te veel? Let op deze signalen:

    Werkdruk is niet altijd direct zichtbaar, maar kan zich op verschillende manieren manifesteren. Dit zijn belangrijke signalen dat je te veel hooi op je vork neemt:

    • Je negeert sociale activiteiten en familieverplichtingen.
      Werk neemt steeds vaker de overhand en je zegt vaker ‘nee’ tegen afspraken met vrienden of familie. Je hebt geen gezonde werk-privébalans meer, terwijl dat een voorwaarde voor je welzijn is.
    • Je voelt je fysiek en mentaal uitgeput.
      Aanhoudende vermoeidheid, frequente hoofdpijn en slaapproblemen kunnen signalen zijn dat de werkdruk ongezond hoog is. Je lichaam probeert je zonder woorden heel veel te vertellen.
    • Je hebt moeite met concentratie en motivatie.
      Je merkt dat je fouten begint te maken, je focus afneemt en dat je werk minder plezier oplevert. Sterker nog: je ziet er steeds vaker tegenop om naar kantoor te gaan.

    Als deze signalen steeds vaker voorkomen en je functioneren beïnvloeden, is het tijd om actie te ondernemen. Bespreek je situatie met collega’s of leidinggevenden, stel realistische doelen en bewaak je privétijd. Soms is extra ondersteuning nodig om de balans te herstellen. Bijvoorbeeld bij het opnieuw prioriteren en delegeren van je taken.

    Werken op je eigen voorwaarden in notariaat

    Kan dat eigenlijk wel? Natuurlijk! Als (kandidaat-)notaris is het bewaken van je eigen welzijn net zo belangrijk als de kwaliteit van je werk. Door werkdruk op tijd te herkennen en maatregelen te nemen, bescherm je niet alleen jezelf, maar ook de dienstverlening aan je cliënten. Dat maakt het dus zelfs noodzakelijk om goed voor jezelf te zorgen.

    Vind jij het lastig om grenzen te stellen en je werk in te richten op jouw voorwaarden? In de jaartraining Ontspannen Meesterschap leer je hoe je effectief met werkdruk omgaat en meer grip krijgt op jouw manier van werken. Meer weten? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met mij.