Net als in de film?

“Zo, ik ga er eens even goed voor zitten, dan kan ik goed luisteren naar uw voordracht!” Met deze woorden neemt meneer, vergezeld door zijn dochters, plaats aan de spreektafel.

Deze uitspraak ontlokt een grinnik bij mij. Deze meneer heeft duidelijk een filmisch beeld van hoe het er aan toe gaat bij de notaris: de notaris nodigt alle erfgenamen uit op zijn kantoor en leest het testament voor zodat iedereen kan horen wie wat krijgt. Precies als in de film.

“Vertel, welke voordracht kan ik voor u verzorgen?” Eén van zijn dochters geeft me een knipoog, ze hoort de licht geamuseerde toon in mijn stem. “Nou, u gaat nu toch voorlezen wat er in het testament van mijn echtgenote staat? Die lastige taal voorlezen en dat wij dan moeten snappen wat u zegt?”

“Helaas meneer, dan moet ik u teleurstellen. Dat is hoe ze het in de film doen. In het echt pakken we het een beetje anders aan. Ik ga u vertellen wat er het testament van uw echtgenote staat en vooral welke uitwerking dat dan heeft in de praktijk. Kortom: ik ga u uitleggen wat er nu juridisch en praktisch gezien geregeld moet worden. Ik kan u adviseren en ook helpen als u dat wenst.”

Het blijft even stil. Meneer kijkt naar zijn dochters en dan weer naar mij. Hij zakt achterover in zijn stoel, de olijkheid van zojuist is verdwenen.

Ik ben ook even stil. “Is uw echtgenote plotseling overleden?”

Meneer kijkt op en zijn ogen vullen zich met tranen. Eén van zijn dochters neemt het woord. “Heel plotseling, een grote hersenbloeding.”

Ze vertelt hoe geschrokken ze waren en hoe meneer in paniek belde dat mevrouw in elkaar gezakt was en nergens meer op reageerde. Ze ademde nog wel.

Inmiddels zijn ze een beetje van de schrik bekomen, hebben ze gebeld voor een afspraak en zitten ze bij mij aan tafel.

Ik pak het testament van mevrouw erbij en vertel wat er geregeld is. Ze heeft alles nagelaten aan haar echtgenoot en de beide dochters krijgen hun erfdeel in de vorm van een vordering.

Terwijl ik vertel, maak ik tekeningen om te illustreren wat de uitwerking van het testament is. Her en der wordt een vraag gesteld. Samen rekenen we alvast globaal uit of er belasting betaald moet worden. Ook maken we afspraken over het vervolg van de afwikkeling.

Na een uur nemen we afscheid. Meneer schudt mijn hand en houdt deze wat langer vast terwijl hij me aankijkt. “U heeft mijn verwachtingen totaal niet waargemaakt. Ik ben blij hoor, dat het niet gaat zoals in de film!” Zijn dochters lachen met me mee.

Voorlichten, niet voorlezen.

Het zou op een tegeltje aan de muur moeten hangen. In elke juridische spreekkamer.