“Verzuim voorkomen is goedkoper dan genezen.”
Via een post van Julius Scholten op LinkedIn stuitte ik op een artikel over een rapport van ABN AMRO & Mentavitalis.
Een lezenswaardig rapport over de kosten van verzuim met een mooie suggestie om verzuim te voorkomen.
Eerst even wat feiten uit het rapport:
👉🏻 Verzuim kent vele oorzaken. Griep is nog altijd de belangrijkste oorzaak. Verzuim als gevolg van psychische klachten, overspannenheid en burn-out staat op de tweede plaats.
👉🏻 Uit cijfers van TNO blijkt dat werkstress verantwoordelijk is voor zo’n 43% van alle verzuimkosten.
👉🏻 Eén dag uitval kost al snel 250 tot 400 euro. Een conservatieve schatting van de kosten van een burn-out, met gemiddeld vijf maanden uitval: 45.000 euro.s van TNO blijkt dat werkstress verantwoordelijk is voor zo’n 43% van alle verzuimkosten.
Verzuim voorkomen is goedkoper dan genezen.
Hoe doen we dat dan, verzuim als gevolg van psychische klachten, werkstress of burn-out voorkomen?
Ook daar geeft het rapport een mooie suggestie: zet in op het verbeteren van de mentale gezondheid van je medewerkers. Het werkklimaat is een belangrijke factor voor die mentale gezondheid. Een veilig en positief werkklimaat zorgt voor gemotiveerde, betrokken en tevreden medewerkers. Hoe creëer je een veilig en positief werkklimaat? Ook daar geeft het rapport een antwoord op. Een antwoord wat ik volledig onderschrijf: een veilig en positief werkklimaat creëer je middels erkenning, waardering én open communicatie.
En ik wil daar iets aan toevoegen. Het heeft te maken met dat veilige werkklimaat.
Veiligheid is een persoonlijke beleving. Een persoonlijke beleving waar ons autonome zenuwstelsel een essentiële rol in speelt.
Het autonome zenuwstelsel beschikt over een unieke -voor iedereen persoonlijk en dus anders afgestelde- veiligheidsradar. Een veiligheidsradar die constant onze omgeving, waaronder ook de non-verbale signalen van onze collega’s, scant. Geeft deze radar een bliepje ‘onveilig’, dan worden onze triggerstaten geactiveerd: we gaan vechten, vluchten of bevriezen. Is het veilig en blijven de bliepjes uit, dan zit ons autonome zenuwstelsel in zijn chillzone.
En nu komt het: alleen in deze chillzone hebben we een ervaring van veiligheid. Alleen in deze chillzone zijn we in staat tot helder en open communiceren. Alleen in deze chillzone zijn we in staat tot verbinden.
Alleen in deze chillzone kun je bijdragen aan een veilig en positief werkklimaat.
Terug naar die persoonlijke beleving van veiligheid. Ieders radar is anders afgesteld. Zo geeft mijn radar bijvoorbeeld een bliepje wanneer iemand met stemverheffing tegen me spreekt. De radar van mijn oma gaf een bliep bij elke harde knal en ik heb een vriendin wiens radar een bliepje geeft zodra er een kat in haar blikveld verschijnt.
Hoe dit komt? Veelal door ervaringen die we eerder in ons leven hebben opgedaan. Overweldigende ervaringen die op het moment zelf te groot waren voor ons zenuwstelsel om te doorvoelen. En die we dus hebben weggedrukt. Vanuit ons overlevingsinstinct.
Wanneer we een stevige chillzone hebben, zullen de bliepjes ons minder snel uit onze chillzone halen. Door mijn chillzone te trainen, reageer ik nu minder heftig op iemand die met stemheffing tegen me spreekt. Waar ik voorheen volledig dichtklapte en het maar over me heen liet komen, kan ik nu in gesprek blijven met deze persoon. Ik kan mezelf on the spot reguleren zodat de triggerstaat niet met me aan de haal gaat.
Dus: een stevige chillzone basis voor een veilig en positief werkklimaat.
Hoe je een stevige chillzone krijgt? Dat begint bij leren waar jouw autonome zenuwstelsel gevoelig voor is. Waardoor geeft jouw radar een bliepje en schiet je in een triggerstaat? Vervolgens kun je leren jouw systeem te reguleren. Zodat het weer terugkomt in de chillzone. En -het zal je niet verrassen- ook reguleren is voor iedereen weer anders.
Veiligheid en een positief werkklimaat dragen bij aan het voorkomen van verzuim. Veiligheid is een voorwaarde voor een positief werkklimaat. Veiligheid is een persoonlijke beleving. Een persoonlijke beleving waar ons autonome zenuwstelsel een essentiële rol in speelt.
Het leren werken met je autonome zenuwstelsel is in mijn ogen dan ook essentieel als het gaat om het voorkomen van verzuim.
Het leren kennen en reguleren van je eigen autonome zenuwstelsel is dan ook een belangrijk onderdeel van Ontspannen Meesterschap.
Wil je hier meer over weten? Stuur me een berichtje. Ik vertel je er graag meer over.