Saai

“Ik had een stoffige en saaie gebeurtenis verwacht, maar dit was leuk en nog gezellig ook!”

Tevreden mijmer ik na over de reactie van dit jonge stel toen ze afscheid namen na het passeren van de leveringsakte van hun nieuwe huis. Dit was tof! Ik deed waar ik blij van word en ook nog eens goed in ben: mensen meenemen in de wondere wereld van de aktetaal om ze vervolgens blij en tevreden het pand weer te zien verlaten.

Dan is dat het leukste compliment wat ik kan krijgen: niks saai, maar juist een leuk en speciaal moment! Precies zoals het hoort wanneer je eigenaar wordt van je nieuwe stek.

Tijdens mijn studie had ik niet gedacht dat ik juist dít onderdeel het allerleukste zou vinden aan het notariaat. Het ging toch om de juridische inhoud en niet om de mensen erachter?

Inmiddels begint en eindigt het voor mij juist bij de cliënten, bij hun verhaal. Ik haal enorm veel voldoening en energie uit het oog hebben voor mijn cliënten en hun verhaal.

Dat klinkt zo heel leuk en normaal, maar een paar jaar geleden raakte ik iedere dag voldoening en energie kwijt in mijn werk. Kreeg ik zelfs een burn-out. Terwijl ik hetzelfde werk deed…

Hoe dat zit?

Mijn werk is dan wel hetzelfde gebleven, maar ik kijk er nu totaal anders tegenaan. Tegenwoordig maak ik ruimte voor het verhaal van de mensen aan tafel. Dat was voor mijn burn-out ondenkbaar. Dat is trouwens op heel veel kantoren nog steeds ondenkbaar.

We hebben een prachtig vak, een vak waarin we op essentiële momenten in het leven onze cliënten bij mogen staan met advies en een luisterend juridisch oor. Naast dat juridische oor mag er ook een menselijk oor bij. Een menselijk oor dat luistert naar het verhaal van cliënten. Een menselijk oor dat ook ‘hoort’ wat er niet gezegd wordt.

Eén van mijn belangrijkste instrumenten hierbij is Storytelling. Door Storytelling communiceer ik anders met mijn cliënten. Ik stel andere vragen en ik gebruik mijn eigen persoonlijke verhalen om een veilige setting te creëren waarin cliënten hún verhaal durven delen. Een verhaal dat essentieel is om te komen tot een op maat gemaakt advies en de bijbehorende akten. 

En dat niet alleen. Storytelling zorgt er ook voor dat ik mijn cliënten makkelijker meeneem in de juridische materie. Zodat ze niet alleen naar buiten stappen met een getekende akte maar ook met het tevreden gevoel dat ze de materie begrijpen en ook nog eens begrepen zíjn. 

Met behulp van Storytelling kunnen we er als branche voor zorgen dat het notariaat niet langer als stoffig, moeilijk en saai bekend staat maar juist als interessant, begrijpelijk en persoonlijk wordt ervaren. 

Nou kan ik me voorstellen dat jij Storytelling ook wilt leren inzetten in jouw dagelijkse praktijk. Dan heb ik goed nieuws voor je: dat kan!

Op 24 mei a.s. geef ik samen met Yvette van den Berg -dé Storytelling expert van Nederland- een training Storytelling. Een training waarin jij leert om jouw kennis en expertise in een ander jasje te steken. Een jasje dat jouw cliënten inspireert en aan je bindt. 

Storytelling gaat over woordkeuze, de volgorde waarin je informatie deelt en ook welke informatie je wel en juist niet deelt. Je leert welke elementen jouw verhaal moet bevatten om ervoor te zorgen dat je publiek geboeid blijft. Je ontdekt deze dag hoe je jouw persoonlijke verhaal kunt inzetten om voor jouw cliënten het verschil te maken.

“Ik had een stoffige en saaie gebeurtenis verwacht, maar dit was leuk en nog gezellig ook!” Dat willen we toch na iedere bespreking horen?

Ik zie je graag op 24 mei!

De praktische details op een rijtje:

🗓️ woensdag 24 mei 2023
🕥 10.00 – 16.30 uur
💰 € 450,= ex btw
📍 regio Utrecht, precieze locatie volgt
🎓 6 PE Punten (KNB)