Opvolger gezocht

Juni 2023. Het is een warme en zonnige dag. Op een terras aan de voet van de Posbank ontmoet ik hem. We volgen elkaar al langer via de socials, zijn elkaar weleens tegengekomen bij een congres en nu was het tijd voor een ontmoeting in het echte leven.

Hij heeft in de afgelopen twintig jaar een goedlopend notariskantoor opgebouwd. Een notariskantoor met een focus op het familierecht, inclusief estate planning en boedels, maar ook met ruimte voor de vastgoedpraktijk. Met een grote vaste cliëntenkring. Het kantoor staat goed bekend in de regio en dat zorgt ook voor een gezonde en constante stroom van nieuwe cliënten.

En langzaam maar zeker wordt het tijd om na te gaan denken over zijn opvolging. En dat brengt ons bij de tweede reden van deze ontmoeting. “Madelon, ik wil over een jaar of vijf toch wel eens stoppen als notaris, dus het wordt tijd om te gaan kijken naar mijn opvolging. Ik heb twee kandidaten en die willen allebei geen notaris worden, wat nu?”

Ja, wat nu? Het is een probleem waar veel notarissen mee kampen: opvolgers zijn moeilijk te vinden. Nu ben ik altijd wel in voor een uitdaging én ik weet zeker dat er wel kandidaten te vinden zijn die dit goedlopende kantoor over willen nemen.

We raken aan de praat over wat voor hem belangrijk is in zijn rol van notaris en in een potentiële opvolger. “Oog en tijd voor cliënten is belangrijk. Ik neem de tijd voor mijn afspraken. Standaard plannen we anderhalf uur in: voor een bespreking maar ook voor het passeren van akten. Zo heb ik alle ruimte en tijd om te luisteren, vragen te beantwoorden én informatie te verzamelen. En er zit altijd een halfuur tussen twee afspraken. Zodat ik tijd heb om vragen van medewerkers te beantwoorden, mensen terug te bellen of mailtjes te beantwoorden.”

“Helder. En hoe zit het met de eigenschappen van jouw opvolger of misschien wel opvolgers?”

“Hm, goeie vraag.” Hij kijkt even nadenkend voor zich uit. Dan: “Empathie is belangrijk. Mensen voelen zich veilig en gezien bij mij. Ik ben betrokken bij mijn cliënten én bij mijn medewerkers, geïnteresseerd in wat hen drijft. Dat vind ik belangrijke elementen.”

Ik schrijf ondertussen wat steekwoorden op en hij vertelt enthousiast verder over zijn cliënten en medewerkers.

Twee uur later ronden we af. De ideeën zijn over tafel gebuiteld en we zijn allebei enthousiast. Ik ga deze notaris helpen bij het vinden van een opvolger.

Wil jij ook eens sparren over jouw mogelijke opvolging? Stuur me dan een berichtje, ik denk en zoek graag met je mee.