Once Upon A Time…

Ken je de serie Once Upon a Time? Het is één van mijn all time favoriete series. Een Disneyserie over magie, helden en schurken. Een serie over verhalen. De verhalen van sprookjesfiguren als Sneeuwwitje, de Evil Queen en Repelsteeltje. 

Sprookjes met een geniale twist. Ineens blijkt Peter Pan de vader van Repelsteeltje die weer de opa is van de geadopteerde zoon van de Evil Queen. Oja, Sneeuwwitje is oma van moeders kant. Een serie die je qua familieverhoudingen hoofdpijn bezorgt als je er door een notariële bril naar kijkt 😉

Terug naar de hoofdrollen in Once Upon a Time. 

Een belangrijke hoofdrol is weggelegd voor een magisch sprookjesboek. Een boek waarvan niemand weet waar het vandaan komt noch wie het geschreven heeft. 

In het vierde seizoen wordt ‘The Author’ geïntroduceerd. Niemand weet hoe hij of zij eruit ziet, waar hij of zij is of welke macht deze schrijver heeft. Het vermoeden is echter dat deze schrijver verantwoordelijk is voor de ‘happy endings’ van onze helden én schurken.

Deze schrijver is niet altijd ‘de schrijver’ geweest. Hij schreef wel, maar niemand wilde zijn verhalen publiceren. Om de kost te verdienen, werkte hij als verkoper in een televisiewinkel.

Gisteravond had ik weer eens zin in een dosis Disney en zette ik deze serie aan. Toevallig (of niet) was ik gebleven bij de aflevering die begint met deze schrijver in de televisiewinkel.

We zien de schrijver aan het werk. Hij somt allerlei technische redenen op waarom de koop van een kleurentelevisie absoluut noodzakelijk is voor zijn klanten. De schrijver slaagt niet in de verkoop en moet gered worden door zijn baas.

Zijn baas grijpt in en nadat deze de klanten alsnog een kleurentelevisie verkocht heeft, neemt hij de schrijver apart. “Je moet klanten iets verkopen, niet lastig vallen met technische details!”

“Ik was ook aan het verkopen!” Onze schrijver kijkt verongelijkt. 

“Nee, door alle technische details joeg je ze weg. Ik heb je aangenomen omdat je zei dat je schrijver bent. Daarom dacht ik dat je iets wist over het vertellen van verhalen. Want dat is hoe je echt verkoopt: met verhalen!”

Ik grinnik. Wat leuk dat juist vanavond deze aflevering aan de beurt is. Terwijl ik middenin de voorbereidingen zit van een training over het vertellen van verhalen. Over Storytelling.

Nog even terug naar die schrijver uit Once Upon a Time. Voordat hij uitverkoren werd tot de schrijver van het magische sprookjesboek, had hij geen succes. Niet als schrijver en ook niet als verkoper. 

De juiste tools -in zijn geval een magische vulpen- zorgden er uiteindelijk voor dat hij een vaardige verhalenverteller werd. Hij werd ‘The Author’. 

Zeker weten dat ‘ie nu ook die ene kleurentelevisie moeiteloos zou verkopen.

Nu vraag je je wellicht af wat dit met het notariaat te maken heeft.

Herinner je je de uitspraak van de winkelbaas nog? “Dat is hoe je verkoopt: met verhalen!”

Verkopen doen wij als (kandidaat-)notaris ook: We moeten onze informatie en adviezen verkopen. Zorgen dat mensen begrijpen wat het advies in de praktijk inhoudt. Zorgen dat mensen onze informatie begrijpen én onthouden. 

De technieken van Storytelling zijn hierbij essentieel. En laten we eerlijk zijn: we gebruiken het niet of nauwelijks. Met als gevolg dat cliënten hun informatie en adviezen elders gaan halen. 

Het goede nieuws: jij kunt daar verandering in brengen. Jij kunt leren hoe je Storytelling kunt inzetten in jouw dagelijkse praktijk, zodat cliënten bij jou wél hun informatie en adviezen willen halen. 

Geen magische vulpen of sprookjes. Wel praktische tools én jouw persoonlijke voorbeelden en anekdotes. Zodat jij jouw informatie en advies tot de verbeelding van cliënten kunt laten spreken. 

De eerstvolgende editie van deze training is op woensdag 24 mei.  Er zijn nog een paar plekken vrij. 

De praktische info op een rijtje:

🗓️ woensdag 24 mei 2023
🕥 10.00 – 16.30 uur
💰 € 450,= ex btw
📍 Zeist
🎓 6 PE Punten (KNB)