“Ik weet het niet meer.”

Een grijze donderdagmiddag. Ik zit met een notaris aan zijn spreektafel. Een smaakvol ingericht kantoor met prachtige zwart-wit foto’s van bezienswaardigheden in diverse Europese hoofdsteden aan de muur. Op zijn bureau twee hoge stapels dossiers.

We kennen elkaar inmiddels al een aantal jaar. Van cursussen, klankbordgroepen én af en toe eens de spreekwoordelijke kop koffie (thee in mijn geval 😉) om te bomen over het vak. 

Dit keer heeft hij me uitgenodigd om eens te sparren over veranderingen die hij wil doorvoeren op zijn kantoor.

“Ik heb veel ideeën, maar het komt er maar niet van. Ik ben bijvoorbeeld al jaren van plan om mijn agenda anders in te richten: andere werktijden nu de kinderen groot zijn met een betere balans tussen afspraken en tijd voor dossiers, medewerkers en administratie. 

Ik wil een aantal taken van medewerkers anders verdelen omdat ik denk dat het efficiënter kan en ik wil uitgebreide gesprekken met ze voeren om eens te horen hoe zij het vinden gaan op kantoor. 

Hij is even stil. Dan: “Modellenbeheer, ook zo’n ding wat maar blijft liggen. Er is altijd wel iets wat me inhaalt.”

Hij slaakt een zucht en zakt achterover in zijn stoel. In zijn ogen zie ik verslagenheid. Weg is de energieke bevlogenheid die ik van hem ken. 

Ik knik. “Hm, ja, ik snap het.”

En ik snap het ook echt. Het is zo’n herkenbaar verhaal. De hectiek van alledag zorgt ervoor dat goedwillende plannen niet of nauwelijks van de grond komen. Er komt elke keer weer een spoeddossier, een boze cliënt of een lastig vraagstuk voorbij wat de aandacht opeist en alle plannen naar de achtergrond verbant.

We blijven allebei even stil ieder met onze eigen gedachten.  

Hij kijkt uit het raam, dan weer naar mij en vervolgt: “Ik heb al zoveel geprobeerd dat ik het niet meer weet. Om eerlijk te zijn vraag ik me wel eens af of het ooit gaat lukken. (…) Daarom heb ik jou uitgenodigd. In de hoop dat je me met vragen en meedenken weet te inspireren.” Hij glimlacht: “Onze gesprekken hebben me al eerder geïnspireerd en op weg geholpen.”

Ik glimlach terug. Oké dagelijkse beslommeringen, ad hoc brandjes die langere termijndenken in de weg staan en ‘ik-weet-niet-meer-waar-ik-moet-beginnen’ gedachtes. Dat vraagt een andere aanpak. Ik kijk ‘m aan, pak mijn pen en ga rechtop zitten.

“Stel nou dat we samen in een week tijd een plan zouden maken. Een plan inclusief die toffe stip op de horizon, handen en voeten en een planning die je stap voor stap kan volgen.”

Hij kijkt me aan, zijn ogen alert. “Okeeee…”

Ik ga verder: “Een plan wat tot stand komt nadat we gekeken hebben wat jij -gegeven de huidige omstandigheden- nodig hebt om die veranderingen écht door te voeren.”

Nu gaat hij rechtop zitten.

“Een plan waarbij je na deze dagen én tijdens de uitvoering ervan nog met mij kan sparren. Hoe zou dat zijn?”

Hij schuift naar voren op zijn stoel, zet zijn elkebogen op tafel en kijkt me vragend alert aan. “In één week? Hoe dan?”

Ik lach. “Allereerst door je koffer te pakken en vijf dagen in een compleet andere omgeving te gaan zitten. Een plek waar je niet gestoord wordt door die dagelijkse beslommeringen en ad hoc brandjes. En die dagen aan een stuk met twee trainers en bevlogen vakgenoten sparren. Collega’s die net als jij concrete stappen willen zetten voor hun kantoor. 

Wij -dat zijn mijn co-trainer Dominique en ik- nemen je mee in de theorie over de Cirkel van Invloed van Covey, de teampyramide van Lencioni en de Polyvagaal van Porges. Ook het autonome zenuwstelsel, de Core Values Index en de notariële praktijkprocessen doen mee. Alles wat nodig is om jou met een concreet stappenplan naar huis te laten gaan.

Dus niet alleen theorie hè: we verbinden kennis gelijk aan jouw dagelijkse praktijk door middel van systeemopstellingen, oefeningen en reflectieopdrachten. Het wordt een afwisselend programma!”

Ik ben even stil. Kijk naar hem en zie weer een voorzichtige twinkeling in zijn ogen.

Ik ga verder: “En door dit alles te combineren met een mooie omgeving, heerlijk eten en de Zuid-Franse zon ga je dit allemaal lekker relaxed ontdekken en onderzoeken. Want alleen wanneer ons systeem ontspannen is komen de beste ideeën naar boven.”

Ik ben weer even stil. Dan: “Eén ding weet ik zeker. Na deze vijf dagen heb jij niet alleen dat concrete plan. Je bent dan ook weer die bevlogen notaris en toffe ondernemer die we allebei kennen.”

“En dat alles in vijf dagen!?”

Ik grinnik. “En dat alles in vijf dagen.”

De sfeer is omgeslagen. Een vrolijk gezicht kijkt me vanaf de overkant van de spreektafel aan.

Tijd om nog wat laatste kadootjes over deze workation uit te pakken. “En da’s nog niet alles. Deze vijf dagen draaien om jou en jouw praktijk. Voorafgaand aan de Franse week heb je een prepsessie met Dominique en mij om jouw wensenlijstje te formuleren voor deze week. Welke vinkjes wil jij kunnen zetten? 

En in maart is de kick-off hier in Nederland om kennis te maken met je reisgenoten. 

Oeh, en na de Franse week is het niet gelijk klaar: een paar weken later is er nog een laatste sessie met ons. Voor de puntjes op de i, vragen en tips.

Kortom: een weekje Ontspannen Meesterschap in Zuid-Frankrijk.”

Zijn ogen gaan glanzen. “Dát klinkt goed. En wanneer gaat dat gebeuren?”

“We starten op 15 april en je gaat op 19 april weer naar huis.”

“Dit klinkt echt heel goed! Ik ga even met het thuisfront overleggen.”

“Tof, ik hoor het graag. En als je nog vragen hebt, weet je me te vinden.”

Heb jij ook allerlei plannen voor je kantoor maar komt het er maar niet van om ze door te voeren? En klinkt zo’n concreet en praktisch plan je als muziek in de oren? Dan is de workation van Ontspannen Meesterschap in Zuid-Frankrijk wellicht ook wel iets voor jou. Stuur een mailtje of bel me. Ik kijk graag met je mee hoe deze Meesterschapsweek in Frankrijk jou bij jouw stip op de horizon gaat brengen. Via onderstaande link kun je ook een vrijblijvende Zoomcall inplannen.