“Help! Ik heb een fout gemaakt!”

Op veel notariskantoren is er een onuitgesproken regel: fouten maken mag niet. Een fout in een dossier voelt dan ook meteen als een tikkende tijdbom. In plaats van te bespreken wat er misging, is de standaardreactie vaak: oplossen, wegmoffelen of ontkennen. Want ja, stel je voor dat je baas erachter komt…

Het resultaat? Een cultuur van angst waarin fouten worden verstopt en professionals zich niet veilig voelen om toe te geven dat er iets is misgegaan. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van een fijne en veilige werkplek. En toch is deze werkwijze op veel plekken nog de norm.

Een fout goed oplossen laat zien dat je een professional bent

Fouten maken is menselijk, ook in het notariaat. De hoeveelheid dossiers, de complexe procedures en de druk van cliënten zorgen ervoor dat iedereen wel eens iets over het hoofd ziet. Dat zou niet meteen een ramp hoeven zijn, als je weet hoe je daar professioneel mee omgaat.
De fout negeren of hopen dat niemand het merkt, leidt op de lange termijn vaak tot veel grotere problemen. Daarom is het belangrijk om je fout niet te ontkennen, maar verantwoordelijkheid te nemen. Door een fout direct bespreekbaar te maken, geef je niet alleen jezelf de kans om te leren, maar toon je ook karakter en professionaliteit

De reactie van kantoren: je kop gaat eraf! Of valt dat toch mee?

Op sommige kantoren lijkt het alsof je kop eraf gaat als je een fout maakt. De angst voor tuchtrecht en faalangst spelen hierbij een grote rol. Medewerkers vrezen dat ze direct afgestraft worden of dat er disciplinaire maatregelen volgen. Maar is dat echt hoe het moet werken?

In een gezonde werkomgeving worden fouten gezien als een kans om te leren. Ja, ook in het notariaat. Natuurlijk moeten fouten worden opgelost, maar het besef dat iedereen fouten maakt, is belangrijk voor de werkcultuur. Op kantoren waar openheid heerst, durven mensen eerlijk te zijn over hun fouten, zonder bang te zijn voor drastische consequenties. Dit zorgt uiteindelijk voor betere resultaten en minder stress.

Stap naar de notaris en vraag om hulp. You’ve got this!

Naar je leidinggevende of de notaris stappen om te vertellen dat je een fout hebt gemaakt, voelt misschien heel erg spannend. Maar het is wel de enige manier om de situatie op een goede manier op te lossen. Vraag om hulp als je merkt dat je het probleem niet alleen kunt oplossen.

De kans is groot dat de notaris jouw eerlijkheid en proactief zijn waardeert. Iedereen begrijpt dat fouten kunnen gebeuren. Sterker nog: ook de notaris op jouw kantoor maakt ze! Wat telt, is hoe je ermee omgaat. Door op tijd aan de bel te trekken, laat je zien dat je je werk serieus neemt en voor het beste resultaat gaat. Ook als er eens iets mis gaat. Werk samen met je team om het probleem op te lossen. Je zult er sterker uitkomen.

Wil jij beter leren omgaan met faalangst en angst voor fouten?

Faalangst kan je in de weg zitten bij het toegeven en herstellen van fouten. Bij de Jaartraining Ontspannen Meesterschap leer hoe je invulling kunt geven aan jouw persoonlijk meesterschap. Het is een traject in persoonlijke ontwikkeling en die innerlijke groei neem je mee naar de werkvloer. Zodat omgaan met stress en moeilijke situaties je niet meer verlamt. Werk met meer (zelf)vertrouwen en haal het beste uit jezelf!