Brein aanzetten

“Madelon, jij doet ook iets met Storytelling toch?”

“Jup. Hoezo?”

“Nou, ik zag op je website dat je samenwerkt met een storyteller en ik vroeg me af wat je daar in je dagelijkse praktijk mee doet?”

Ik kijk in een paar vragende ogen.

“Oeh, toffe vraag! Storytelling heeft, zoals de term al doet vermoeden, grote invloed gehad op de blogs en artikelen die ik schrijf. Verhalender in plaats van het opsommen van feiten.

In mijn notariële werk gebruik ik het ook. Door Storytelling heb ik allerlei anekdotes en voorbeelden tot mijn beschikking. Anekdotes en voorbeelden die de materie levendiger, concreter en praktischer maken. En dat niet alleen. Ik zet deze anekdotes en voorbeelden zodanig in dat de juridische materie voor cliënten meer gaat leven.”

“Oké, dat klinkt tof. Maar ik gebruik ook al veel voorbeelden tijdens mijn besprekingen. Toch merk ik dat ze vaak afhaken.” Weer kijkt hij me vragend aan.

“Er is ook meer dan die voorbeelden en anekdotes. Met behulp van de verteltechnieken die ik vanuit Storytelling geleerd heb, neem ik mijn cliënten makkelijker mee in de juridische materie. Door het kiezen van een eenvoudige vertelvolgorde zet ik het brein van een cliënt zo aan dat deze mijn informatie makkelijker oppakt en beter onthoudt.”

“Ho wacht, het brein van een cliënt aanzetten? Hoe werkt dat?” Hij is inmiddels wat meer rechtop gaan zitten. 

Ik grinnik. Altijd leuk, een wetenschappelijk brein dat nieuwsgierig wordt.

“Dat heeft te maken met de verschillende delen in ons brein. Met het informeren van cliënten spreek je vooral de neocortex aan. Dit is het gedeelte wat zich onder meer bezig houdt met redeneren, abstract denken en ook met taal. 

Wanneer je Storytelling gebruikt, kom je het brein binnen via het limbisch gedeelte. Dit gedeelte gaat onder andere over het langetermijngeheugen, leren en emotie. Het wordt ook wel het emotionele brein genoemd. We slaan informatie die onze emoties aanspreekt makkelijker op dan puur rationele informatie. Beter dus dan informatie die onze neocortex binnenkomt. Het gevolg is dat cliënten dus veel meer zullen onthouden van wat je vertelt.”

Ik blijf even stil.

“Nog een stapje verder?”

Hij knikt enthousiast. 

“Ok, komt ‘ie. Er gebeurt meer: storytelling gaat dus over verhalen. Verhalen die vooral ons emotionele brein aanspreken. Onderdeel van dit emotionele brein is de hypothalamus. Die heeft weer te maken met oxytocine. 

Oxytocine is het stofje dat van invloed is op je empatisch vermogen. Het stofje dat ervoor zorgt dus dat je anderen wil helpen. Dat je je verbonden voelt met elkaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een verhaal -waarbij gebruik gemaakt is van storytelling- ervoor zorgt dat er meer oxytocine vrijkomt. 

Lang verhaal kort: storytelling zorgt er ook nog eens voor dat er een betere verbinding ontstaat tussen jou en je cliënten. En dat zorgt er dan weer voor dat ze in de toekomst sneller bij je terugkomen.”

Ik moet lachen om mezelf. “Zo, dat was even een klein college Storytelling. Was het te technisch?”

“Nee, nee, ik snap het helemaal. Wat vet zeg, dat storytelling zo met onze hersenen te maken heeft.” 

Hij wordt stil en kijkt nadenkend voor zich uit. 

Dan: “Als ik dit zo hoor, klinkt het als een belangrijke communicatietool. Klopt dat?”

Yes, hij heeft het gesnapt. 

“Nou en of! Daarom is het wat mij betreft een vaardigheid die iedere ‘futureproof’ kandidaat-notaris, notaris of wie dan ook in het notariaat zou moeten ontwikkelen.”

“Oké ik ben om. Wanneer is er weer een training hiervoor?”

“Nou, als je enthousiast bent, gaan we die gewoon plannen wat mij betreft. Tof!”

Dit was zes weken geleden.

Zo gezegd, zo gedaan. 

Op woensdag 24 mei gaat het gebeuren: een training Storytelling, speciaal voor het Notariaat. 

Zorg dat je erbij bent!

Regio Utrecht van 10.00 tot 16.30 uur. Kosten: € 450,= (ex Btw). De precieze locatie volgt nog.

Als je lid bent van de KNB krijg je ook nog eens 6 PE-punten voor jouw deelname.