Werkstress in het notariaat: hoe houd je het hoofd koel?

 Werkstress in het notariaat is een veelvoorkomend probleem dat serieuze gevolgen kan hebben, zoals een burn-out. (Kandidaat-)notarissen staan vaak onder hoge druk door de verantwoordelijkheden die hun functie met zich meebrengt. Het is daarom essentieel om te weten wat werkstress en een burn-out is, hoe je deze kunt herkennen en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is een burn-out?

Een burn-out is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting veroorzaakt door langdurige stress, bijvoorbeeld door werk. Specifiek in het notariaat kan de constante druk om nauwkeurig en onder tijdsdruk te werken, bijdragen aan het ontstaan van een burn-out.

Symptomen van een burn-out kunnen zijn:

  • Chronische vermoeidheid – je voelt je lichamelijk en/of geestelijk moe, je slaapt slecht
  • Prikkelbaarheid – je bent snel geïrriteerd of boos, huilt sneller dan normaal en hebt moeite met drukte of lawaai
  • Verminderde prestaties op het werk of in je privéleven – je hebt moeite om dingen te onthouden of om je op een taak te focussen

Dat een van jouw symptomen er niet tussen staat, betekent natuurlijk niet dat jij niet aan werkstress lijdt. Vermoed je dat dit bij jou het geval is, neem dan altijd contact op met je huisarts en (indien mogelijk) met je leidinggevende.

    Hoe voorkom je de gevolgen van werkstress binnen het notariaat?

    Het voorkomen van werkstress binnen het notariaat vereist proactieve stappen om een gezonde werk-privébalans te behouden en stress te beperken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

    • Duidelijke grenzen stellen tussen werk en privé
    • ‘Nee’ leren zeggen om overbelasting te voorkomen
    • Voor voldoende ontspanning en beweging zorgen
    • Steun zoeken bij collega’s en/of een professional bij aanhoudende stress

    Het is belangrijk om te beseffen dat het bewaken van je grenzen en het werken onder jouw eigen voorwaarden niet alleen je welzijn ten goede komt. Het verhoogt ook je professionaliteit en effectiviteit als (kandidaat-)notaris. Immers, wie goed voor zichzelf zorgt, kan ook beter voor zijn/haar cliënten zorgen. Schroom dus niet om het bij je werkgever aan te kaarten als je vermoed dat je tegen een burn-out aan zit (en nog veel liever; trek ruim vóór die tijd al aan de bel).

    Grenzen bewaken en werken onder jouw voorwaarden

    Het bewaken van je persoonlijke grenzen is een must in het voorkomen van werkstress en een burn-out. Dit betekent dat je duidelijk moet communiceren over wat je wel en niet kunt of wilt doen. Het aangeven van jouw grenzen kan uitdagend zijn, maar is wel cruciaal voor je gezondheid en welzijn. Enkele strategieën die je hiervoor kunt gebruiken zijn het prioriteren van je taken. Wees hierbij realistisch over wat je kunt bereiken op een dag. Leer ook effectieve communicatietechnieken om je behoeften en grenzen duidelijk aan te kunnen geven. Daarnaast kan je ook kijken naar het beschikbare technologie en het delegeren van bepaalde taken om efficiënter te werken. 

    Het notariaat is een veeleisend vakgebied, maar door bewust aandacht te besteden aan je eigen welzijn, kun je de risico’s van werkstress en burn-out aanzienlijk verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfzorg je in staat stelt om op je best te presteren en de kwaliteit van je werk te handhaven. Neem de tijd om te investeren in je gezondheid en welzijn – het is de sleutel tot een lange en succesvolle carrière in het notariaat.

    Merk je dat je hier moeite mee hebt? Ik denk graag met je mee.