Permanente educatie is meer dan vakkennis alleen
Voor een (kandidaat-)notaris is het ontzettend belangrijk om continu te blijven leren. Vakinhoudelijke cursussen blijven relevant en binnen het notariaat zelfs verplicht. Dat heet permanente educatie. Maar in mijn ogen gaat permanente educatie veel verder dan alleen het bijhouden van vakkennis. Het gaat ook om persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met veranderingen in je werk. In dit artikel vertel ik je hoe dat eruitziet.
Wat is permanente educatie in het notariaat?
Als (kandidaat-)notaris ben je verplicht om je te blijven ontwikkelen in je vakgebied. Deze verplichting begint na het afronden van de beroepsopleiding. Binnen twee jaar moet je veertig opleidingspunten halen. Dit komt neer op veertig uur onderwijs.
Je verdient opleidingspunten door cursussen of opleidingen te volgen of seminars bij te wonen. Ook krijg je punten als je lid bent van een bestuur of commissie. Let op: controleer vooraf of de cursus geregistreerd staat bij de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie). Alleen dan ontvang je punten voor je deelname.
Er zijn verschillende manieren om aan je permanente educatie te werken:
- Cursussen en trainingen volgen
- Seminars en congressen bijwonen
- Vakkennis opdoen door vakliteratuur te lezen
- Deelname aan coaching trajecten
- Nieuwe uitdagingen in je werk aangaan
Door open te staan voor nieuwe leerervaringen blijf je groeien als professional én als mens.
Doorleren als (kandidaat-)notaris is meer dan alleen juridische kennis opdoen
Naast juridische kennis is het namelijk minstens zo belangrijk om je vaardigheden op andere gebieden te ontwikkelen. Denk aan communicatie, samenwerking en leiderschap. Juist deze zogenaamde ‘soft skills’ zijn onmisbaar in de notariële praktijk.
Door ook hier in te investeren, blijf je niet alleen vakinhoudelijk bij, maar word je ook sterker als persoon. Je krijgt meer grip op complexe situaties en je ontwikkelt je als mens.
Investeer in jezelf als (kandidaat-)notaris én als mens
Door actief bezig te zijn met je eigen ontwikkeling vergroot je je waarde als professional. Niet alleen omdat je beter kunt inspelen op veranderingen, maar ook omdat het bijdraagt aan je werkplezier en persoonlijke groei. Permanente educatie is dus veel meer dan een verplichting. Het is een investering in jezelf die zich dubbel en dwars terugbetaalt.
Wil je meer weten over hoe je naast je vakkennis ook persoonlijk kunt groeien? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee!