Waarom permanente educatieve verder gaat dan vakinhoudelijke cursussen 

Voor een kandidaat-notaris is het essentieel om continu te blijven leren en ontwikkelen. Het volgen van cursussen om je vakkennis op peil te houden is natuurlijk belangrijk en binnen het notariaat is het zelfs verplicht. Dit wordt permanente educatie genoemd. En permanente educatie omvat in mijn ogen veel meer dan alleen het bijhouden van vakinhoudelijke kennis. Het gaat ook om het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden en het kunnen inspelen op veranderingen in je werkveld. In dit artikel ga ik daar dieper op in.

Permanente educatie in het notariaat 

Als (kandidaat-)notaris heb je dus de verplichting om jezelf te blijven ontwikkelen in jouw vakgebied. Deze verplichting start na het afronden van de beroepsopleiding. In twee jaar tijd moet je veertig opleidingspunten behalen om daarmee te voldoen aan de vereisten van permanente educatie. Dit staat gelijk aan veertig uur onderwijs.

Deze punten kun je verdienen door cursussen of opleidingen te volgen of seminars te bezoeken. Ook als je lid bent van een bestuur of commissie krijg je opleidingspunten. Check vooraf wel of de cursus die je wilt volgen is geregistreerd bij de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie), alleen dan ontvang je punten voor jouw deelname.

Permanente educatie is dus een proces dat je hele carrière duurt en dit kan op verschillende manieren:

 • Het volgen van cursussen en trainingen
 • Het bijwonen van seminars en congressen
 • Het lezen van vakliteratuur
 • Het deelnemen aan een coachingtraject
 • Het aangaan van nieuwe uitdagingen in je werk

Door open te staan voor nieuwe leerervaringen en actief te werken aan je persoonlijke ontwikkeling blijf je groeien als professional én als mens.

  Doorleren als (kandidaat-)notaris: meer dan alleen juridische kennis

  Naast het bijhouden van juridische kennis is het ook belangrijk om vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van communicatie, samenwerking en leiderschap. Juist deze ‘soft skills’ zijn onmisbaar om goed te kunnen functioneren in de notariële praktijk. Door te investeren in permanente educatie op verschillende vlakken, blijf je als (kandidaat-)notaris niet alleen vakinhoudelijk op de hoogte, maar ontwikkel je jezelf ook als mens.

  Investeren in jezelf als (kandidaat-)notaris

  Het is belangrijk om te investeren in je eigen ontwikkeling. Door actief bezig te zijn met permanente educatie -niet alleen op vakinhoudelijk gebied maar ook op persoonlijk vlak- vergroot je je waarde als professional. Je bent beter in staat om in te spelen op veranderingen in je werkveld en om complexe vraagstukken op te lossen. Bovendien draagt permanente educatie bij aan je werkplezier en je persoonlijke groei. Het is dus een investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt.

  Nieuwsgierig geworden naar wat ik voor je kan betekenen op het gebied van jouw persoonlijke ontwikkeling? Neem dan contact met me op! 

  Madelon

  Over Madelon

  Publicaties

  Blogs

  Coaching

  Coaching

  Kompasgesprek

  Core Values Index

  Training

  Ontspannen Meesterschap

  Trainers

  Trainingsagenda

  Terms & Conditions

  Algemene Voorwaarden

  Privacyverklaring

  Cookiebeleid

  Disclaimer

  Telefoon

  06-36160140

  Copyright © 2018- 2024 Madelon Backelandt | Alle rechten voorbehouden

  KvK: 72434422 | Btw: NL002191348B78